|
Dotacje z Unii na Działalność |
|
Strona główna forum
‹ Banki, lokaty, kredyty, dotacje z UE
‹ Dotacje
Autor
Wiadomość
Wielkie dzieki za pomoc Wojtek bo po tej wizycie w Agencji już kompletnie straciłam nadzieję. Pozdrawiam
witam a czy trzeba mieć poręczyciela na dotacje z 6.2 i kto może nim być ?? i wie może ktos jakjest zwkładem własnym na podkarpaciu?? z góry dzięki
mam jeszcze dwa pytania odnośnie PO KL 6.2.
1. Gdzie mogę znaleźć informacje o tym że zakładając np. s.c. mogę dostać dotacje ja i mój wspólnik czyli 2x40 000 zł. Chodzi mi o jakąś oficjalną stronę, bo tylko na tym forum sie o tym dowiedziałem, a pani która sie takim doradztwem zajmuje nie wiedziała. 2. Czy jest gdzieś określone na co muszą pójść pieniądze z dotacji. Chodzi mi o to że w moim przypadku środki produkcji będą niewielkim kosztem, a surowce potrzebne do produkcji gotowego wyrobu (w moim przypadku elektronika) będą głównym kosztem przy zakładaniu firmy.
czy student dzienny moze dostac pozyczke na otwarcie firmy?
w 6.2 nie trzeba mieć poręczyciela.
W 2.5 także nie było napisane, że można dostać dwie na spółkę a można było :-) Jeżeli coś nie jest zabronione to w tym przypadku jest dozwolone :-) Surowce będą traktowane jak towar - będzie na nie ograniczenie (np 40% dotacji). Pożyczkę może dostać każdy kto znajdzie kogoś, kto mu pożyczy :-)
w 6.2 nie trzeba mieć poręczyciela.
a jak firma sie nie utrzyma na rynku w ciągu roku to trzeba chyba oddać przyznane dotacje a z czego oddam jak pójdę z torbami a poręczycielów bark????
Podpisujesz umowę oraz weksel. A z czego oddasz? Komornik coś znajdzie.
Mam pytanko
Czy przez ten rok firma musi miec jakieś obroty, zyski???
Ma nie mieć zaległości w ZUSie i US.
dzięki Wojtek za informacje i mam jeszcze pytanko czy po roku prowadzenia firmy mogę z niej zrezygować albo zbankrutować bez żadnych konsekwencji i jakie koszty są w przypadku US i ZUS-u jak bym chciał założyć firme wraz ze wspólnikiem aby otzymac 2x 40000??
Po roku hulaj dusza piekła nie ma :-)
Jakie koszty? Proste - podwójne :-)
a orientujesz sie ile by te opłaty wynosiły i od czego to zależy a wiadomo już coś o tym wkładzie własnie trzeba wreszcie mieć czy nie ??
Witam Wojtek dzwoniłam do RPO i powiedzieli mi że dla firm transportowych nie przysługują żadne dotacje. Doradź coś bo zwariuje z nimi :)
Jakie to województwo? Może być tak, że akurat u Ciebie w RPO wyłączono z pomocy ten sektor. Ale to mało prawdopodobne. W większości RPO była taka opcja.
I nie dzwoniłaż do RPO tylko do UM ;-) Odnośnie 6.2 PO KL i wkładu własnego to milion razy pisałem, ze każde województwo może sobie takiego zażądać. A czy to zrobi będzie wiadomo jak ogłosi konkurs. A jakie opłaty? Wejdź na stronę ZUSu i zobacz.
Wojtek dzwoniłam do RPO mogę nawet podać telefon :) a woj.dolnośląskie i powiedzieli dla firm transportowych nie ma dotacji, a dla innych działalności są środki.
|
|