|
Dotacje z Unii na Działalność |
|
Strona główna forum
‹ Banki, lokaty, kredyty, dotacje z UE
‹ Dotacje
Autor
Wiadomość
Witam...prowadze dzialalnosc gospodarcza juz ponad 10 lat. Dzis zadzwonila do mnie jakas Pani i zapytala czy jestem zainteresowana dotacja z Unii Europejskiej....ma mi przyslac wniosek i caly komplet dokumentow za ktory mam zaplacic ok 98 zl. Oni bezplatnie pomoga mi go wypelnic i sluza wszelka pomoca. Powiedziala tez, ze jesli sie nie zdecyduje to odsylam wniosek i oni zwracaja zaplacona kwote... Czy to jest normalna procedura? Proponowala mi kwote 40tys zl na zakup nowych mebli na przyklad....
Naciągacze. Wnioski są bezpłatne.
A czy mógłbyś mi powiedzieć czy dotacje dla osob prowadzących juz dzialalnośc wogóle przysługują i gdzie ewentualnie w Słupsku (woj. pomorskie) mogłabym zasięgnąć informacji??
Dotacje nikomu nie przysługują. O dotację można się starać. Możesz zasięgnąć informacji w Urzędzie Marszałkowskim swojego województwa albo w punkcie konsultacyjnym - oczywiście zupełnie za darmo.
Dzięki serdeczne za szybkie info. Pozdrawiam i milego weekendu życze. ;-))
Witam!
Panie Wojtku pozwolilem sobie zwrócić się konkretnie do Pana ponieważ po 5 godzinach czytania forum wydaje sie Pan byc jedyna naprawde kompetentną osobą na forum. Mam nastepujace pytanie, aktualnie przebywam w UK do Polski wracam w lipcu chciał bym założyc swoją pierwszą działalnosc w marcu 2009. Będzie to maly lokal gastronomiczny ze zdrowa żywnoscią. Mój biznes jest całoroczny ale spodziewam sie zrobic okło 70% całorocznego obrotu w sezonie letnim. Czy mógłby mi Pan doradzic najleprzą drogę przez dofinansowania z PUP oraz UE. Wymysliłem ze chyba najlepiej tak około wrzesnia 2008 aplikować do PUP jako bezrobotny o dofinansowanie na rozpoczęcie działalnosci i mam nadzjeje ze do marca 2009 PUP się wyrobi i będę miał pieniążki na zakupy. Myslalem takze o 6.2 PO KL lecz obawiam sie ze nie zdązył bym otworzyc firmy do marca a to bardzo istotne. Po za tym potrzebuje wsparcia na zakup urządzeń AGD muszę też zakupić samochód dostawczy oraz pawilon ale na to podobno nie ma szans z funduszy Unii wiec pewnie i tak z Unii nie dostał bym więcej niz z PUP. W okolicach września 2009 chciał bym wystapic o kolejne dofinansowanie tylko nie wiem o jakie mógł bym sie starac czy mógł by Pan mi cos doradzić? Pochcodze z województwa pomorskiego sprawdzałem na RPO ale był bym wdzięczny za fachową opinie oraz ogólną ocene mojego planu.
Co tu opiniować - plan jest poprawny :-)
Z 6.2 powinieneś zdążyć założyć działalność do marca. Zresztą zobaczysz jak rozwinie się sytuacja. RPO to bardzo dobry trop.
Witam,
mam pytanie do p.Wojtka, czytając wiele opini,pomysłów i komentarzy , a przede wszystkim fachowych porad postanowiłem przełamać lody i wpisać się na forum oczekując FACHOWEJ porady. Zatem,być może się powtarzam, jako osoba fizyczna pracująca w zakładzie pracy na pełny etat mam działalnośc gospodarczą założoną w 2004r w woj.Śląskim. W tej chwili nadarza się okazja wyjść z "podziemia" i rozwinąc skrzydła. Działalnośc jest z branży kosmetycznej(network marketing), mam okazję przejąć lokal o pow.28m2 . Chcę otworzyć w tym miejscu (sutuacja wręcz mnie do tego zmusza) pkt. przyjęcia dostaw, miejsce szkoleń dla konsultantów w zakresie marketingu nwtworkowego oraz szkolenia kosmetyczne.Również chcę wprowadzić usługę w zakresie wykonywania makijażu oraz fryzur - wyłącznie pod imprezy okolicznościowe(wesela,komunie,imprezy itp ) taki full serwis w tym zakresie. Jednak pomieszczenie muszę wyremontować (szafki,lustra,komputer) lokal ma być profesjonalny i przyciągać oko , wrazenie musi robić ponieważ jestem z małej miejscowości (25tys ludzi). Zatem konkretniej, przymierzam się i szukam fachowej porady czy ja ,jako osoba pracująca na pełnym etacie w innym zakładzie pracy mogę się starać o dotacje z UE na rozwinięcie działalności ? i od czego zacząć?
Szukaj informacji o RPO.
Witam,
Chciałbym otworzyć swoja działalność dokładnie tartak tarcie desek czy zbijanie palet szukam informacji czy mogę dostać dotacje z Unii i w jaki sposób ew. mogę sie starać o nie i w jakiej wysokości, Pracuje na STAŁE i chyba to przeszkadza ze właśnie pracuje na stałe dlatego tez pisze i chciałbym sie dowiedzieć mam 23 lata lecz chciałbym coś swojego otworzyć nie mam dużego asortymentu pieniędzy Pozdrawiam Mariusz.
Witam Wszystkich.
Również myślę o założeniu firmy, chcialabym zapytać o INKUBATORY PRZEDSIĘBIORCZOŚCI. Wiem, że chyba nie jest to odpowiednie miejsce na to pytanie, ale być może ktoś z Was będzie w stanie napisać coś więcej o tej organizacji. Z tego co się orientuję pomagają w pierwszych miesiącach w prowadzeniu firmy, w gruncie rzeczy zastanawia mnie jakie opłaty za to pobiarają i przez jaki okras czasu.... ?? Czy może ktoś wie?? Pozdrawiam Przedsiębiorczych Nowa zaharan
Założenie działalności - szukaj info o 6.2 PO KL.
Inkubatory mają różne stawki - zależy od inkubatora :-) Dlaczego do nich nie zadzwonisz? Nie byłoby łatwiej?
Czy sprawa z dotacją na rozpoczęcie działalności jest jeszcze aktualna, czy wraz z zakończeniem programu 2.5 nie ma juz żadnych dotacji na rozpoczęcie działalności?
A co jest napisane post wyżej?
Poszukaj informacji o 6.2 PO KL.
a nie oriętuje sie ktos jak wygląda sytuacja w przypadku dostania dotacji 6.2 i rozpoczecia działalności w akademickim inkubatorze przedsiębiorczości, czy można to powiązać.
|
|