|
Dotacje z Unii na Działalność |
|
Strona główna forum
‹ Banki, lokaty, kredyty, dotacje z UE
‹ Dotacje
Autor
Wiadomość
Musisz założyć firmę.
Witam!
Kiedyś czytałem o tym, że dotację można otrzymać, ale pod warunkiem, że przez ostatnie 5 lat nie było się zatrudnionym w danej branży - ochrona pracodawcy. Nie mogę teraz tego znaleźć, a mąci mi to w głowie, dlatego proszę o odpowiedź. Czy umowa o prace na czas określony 4 miesiące, może mi później zablokować dostęp do dotacji z PUP, EFS i UE? Założenie firmy, maksymalnie miesiąc po zakończeniu umowy. Czy może mam podpisać umowę o zlecenie na okres 4 miesięcy? Czy to też jest uznawane jako praca w danej branży i może mi to zablokować dostęp do dotacji z PUP, EFS i UE? Bardzo proszę o odpowiedź, bo niedługo muszę podpisać umowę... Pozdrawiam
Nie ma takich obostrzeń. Kiedyś było przy pożyczce ale coś innego - można była się o nią ubiegać jeżeli w ciągu ostatnich 5 lat nie prowadziło się DZIAŁALNOŚCI w tym zakresie.
witam, chciałbym założyć firmę- sprzedaż skup renowacja antyków-
chciałbym skorzystac z programu Działanie 6.2 "Wsparcie oraz promocja przedsiębiorczości i samozatrudnienia" na stronie śląskiego urzędu pracy znalazłem informacje ze rozpocznie sie konkurs w czerwcu. gdzie mogę uzyskać pomoc w złożeniu wniosku- jakieś szkolenia??
Informacje na taki temat dadzą na tej samej stronie. Tzn zapewne zamieszczą tam listę tych beneficjentów, którzy będą przeprowadzać projekty w tym regionie. Dalej to już u nich pytaj.
czyli na początku czerwca jak konkurs ruszy to mogę sie n aich stronie spodziewać informacji na ten temat??
Konkurs będzie trwał pewnie 6 tygodni, 2 tygodnie na ocenę formalną, 4 na merytoryczną, 2 na wyniki. Jak będzie dużo wniosków to jeszcze przeciągną. Zapewne lista zawiśnie około 3,5 miesiąca od ogłoszenia konkursu.
Mam pytania do naszego Guru - Wojtka, na które nie znalazłem odpowiedzi przy tym poście:
1. Czy jest określone ile maksymalnie może być beneficjentów na dane województwo? Jeśli będzie kilku, to do którego zgłosić chęć uczestnictwa w szkoleniu? 2. Rozumiem, że na szkolenie są zapraszani wszyscy, którzy wyrazili chęć uczestnictwa? (bo przecież dokumentację składam u beneficjenta dopiero po odbyciu szkolenia, więc w jaki sposób oceniają kto może uczestniczyć w szkoleniu a kto nie) 3. Z informacji które znalazłem w internecie wynika, że w woj. Świętokrzyskim jeszcze nawet nie ogłoszono konkursu dla PO KL 6.2. Czy faktycznie tak jest? Oto link, z którego mam tą informację: http://www.pokl.sbrr.pl/asp/pl_start.as ... 3&strona=1
Okres 6-8 miesięcy o którym piszesz, dotyczy naboru wniosków od beneficjentów czy od beneficjentów ostatecznych(czyli nas) ?
Nie. Jest określona pula pieniędzy. beneficjenci zgłaszają projekty, które są ustawiane w listę rankingową. Ten kto ma najwięcej punktów dostaje kasę na projekt, jak zostanie, to kasę dostaje kolejny itd aż do wyczerpania środków. Na pewno nie będzie jednego Beneficjenta.
Do tego, który będzie działał w Twoim powiecie/gminie. beneficjenci określają gdzie będą realizować projekt. Jeżeli trafisz kilku to musisz wybrać sam - lepszy program szkolenia (krótsze/dłuższe) itd - według własnych preferencji :-)
Otóż nie. Na szkolenia wybiera się osoby na podstawie formularza zgłoszeniowego lub w inny sposób (taki, jaki założył sobie Beneficjent).
Tak jest.
A czy aby zwiększyć swoje szanse, można zglosić do kilku beneficjentów ten sam projekt (lub inny) ? (oczywiście ta sama osoba)
Ty nie zgłaszasz żadnego projektu.
Zwiększyć swoje szanse? Jak chcesz zwiększyć szanse to napisz dobry bp.
czyli:
u mnie na śląsku będzie ogłoszony konkurs na dofinansowanie z programu kl 6.2 wskazana bedzie organizacja gdzie odbeda sie szkolenia i oni mi pomoga zlozyc wniosek - czy dobrze rozumiem??
Bardzo dobrze.
W dniu dzisejszym WUP w Kielcach zamieścil ogloszenie o rozpoczęciu konkursu dla Beneficjentów w ramach PO KL 6.2. : http://www.wup.kielce.pl/pokl/index.php ... &Itemid=69 Konkurs rozpocznie się 9 czerwca i potrwa do wyczerpania funduszy. Środki przeznaczone na realizację tego dzialania to 9 000 000 PLN. I oto moje pytania: 1. Jak dlugo może potrwać taki konkurs a dokladniej interesuje mnie termin, kiedy my - jako beneficjenci ostateczni będziemy mogli się zglaszać do beneficjentów? Chodzi mi oczywiście o przewidywany okres. 2. Czy kwota 9 000 000 PLN, to kwota przeznaczona dla beneficjentów ostatecznych, czy też na caly projekt, czyli część zabiorą beneficenci? Jeżeli 9 000 000 PLN jest dla beneficjentów ostatecznych, to czy można przyjąć, że wsparcie otrzyma ok. 225 osób? (9 000 000PLN / 40 000 PLN =225) 3. Jak wiele tracę punktów jeżeli nie spelniam żadnego z warunków: - osoby pozostające bez zatrudnienia przez okres co najmniej kolejnych 12 miesięcy w ciągu ostatnich dwóch lat - kobiety (w tym zwłaszcza powracające oraz wchodzące po raz pierwszy na rynek pracy po przerwie związanej z urodzeniem i wychowaniem dzieci), - osoby do 25 roku życia, - osoby niepełnosprawne, - osoby po 45 roku życia, - osoby zamieszkujące na obszarach wiejskich, w gminach wiejskich, miejsko – wiejskich i miejskich oraz mieszkańcy miast do 25 tys. mieszkańców zamierzające podjąć zatrudnienie w zawodach pozarolniczych (niezwiązanych z produkcją rolną i zwierzęcą). 4. Czy macie może przykladowe kryteria (na podstawie zakończonego programu 2.5.), jakie obowiązywaly przy ocenach wniosków beneficjentów ostatecznych? Co jest najwyżej oceniane?
|
|