Michal_K napisał(a):1. Jak dlugo może potrwać taki konkurs a dokladniej interesuje mnie termin, kiedy my - jako beneficjenci ostateczni będziemy mogli się zglaszać do beneficjentów? Chodzi mi oczywiście o przewidywany okres.
Jest to konkurs otwarty więc wszystko zależy od tego, kiedy zbierze się pierwszy KOP. Prawdopodobnie po około 2 miesiącach czyli przy dobrym wietrze projekty mogłyby ruszyć za jakieś 3-4 miesiące.
Michal_K napisał(a):2. Czy kwota 9 000 000 PLN, to kwota przeznaczona dla beneficjentów ostatecznych, czy też na caly projekt, czyli część zabiorą beneficenci?
Jeżeli 9 000 000 PLN jest dla beneficjentów ostatecznych, to czy można przyjąć, że wsparcie otrzyma ok. 225 osób? (9 000 000PLN / 40 000 PLN =225)
Absolutnie nie dla BO. To kwota na realizację projektów a nie kwota wsparcia. Beneficjent musi zapłacić doradcom, szkoleniowcom, wynająć sale, kupić materiały, zapłacić pracownikom. Nie wszyscy Beneficjenci założą też dotację w maksymalnej wysokości. Poza tym do tej kwoty wliczają się też pomostówki. W mojej ocenie starczy na jakieś 130-150 dotacji. 9 mln to bardzo mało.
Michal_K napisał(a):3. Jak wiele tracę punktów jeżeli nie spelniam żadnego z warunków:
Zależy od tego co założy sobie Beneficjent.
Michal_K napisał(a):4. Czy macie może przykladowe kryteria (na podstawie zakończonego programu 2.5.), jakie obowiązywaly przy ocenach wniosków beneficjentów ostatecznych? Co jest najwyżej oceniane?
A co Ci da, że przeczytasz sobie kryteria z jakiegoś projektu 2.5 ZPORR? KAŻDY BENEFICJENT SAM JE OKREŚLA.