Poczytaj o 6.2 PO KL. O zwolnieniu z ZUSu czy obniżonych podatkach możesz co najwyżej pomarzyć ;-)
Jedyna na co możesz się załapać to preferencyjna stawka na ubezpieczenia społeczne. Przeczytasz o tym w dziale ZUS.
|
Dotacje z Unii na Działalność |
|
Strona główna forum
‹ Banki, lokaty, kredyty, dotacje z UE
‹ Dotacje
Autor
Wiadomość
Poczytaj o 6.2 PO KL. O zwolnieniu z ZUSu czy obniżonych podatkach możesz co najwyżej pomarzyć ;-)
Jedyna na co możesz się załapać to preferencyjna stawka na ubezpieczenia społeczne. Przeczytasz o tym w dziale ZUS.
Witam Cię Wojtku,
moja sytuacja wygląda tak... Jestem ze wsi na Podlasiu, mam 23lata i właśnie kończę studia zaoczne (kierunek administracja), przez okres studiów pracowałem to tu to tam,obecnie jestem zatrudniony na umowę na czas nie określony, nie miałem DG... Moi rodzice kończą karierę rolniczą i chcą przekazać na mnie niewielkie gospodarstwo. Gospodarstwo ze znikomymi szansami rozwoju, ale jest inny temat... Moja mama od ok.25lat zajmuje się wypiekiem Sękaczy (regionalne ciasto z Podlasia) i one są rewelacyjne dlatego klientów na to ma w bród.... Pomysł wygląda tak... Legalizacja rodzinnej tradycji... Zaadaptowanie budynku stodoły pod zakład (piekarnie) produkujący ciasta. Trochę już info zbierałem i np. jeżeli chodzi o sprawy sanitarne to problemów nie ma jak się spełni wymogi to oni nic do tego nie mają... Mam sporo oszczędności ale chciałbym też skorzystać z jakiegoś dofinansowania... Co mógłbyś mi doradzić, o jaką dotacje się ubiegać biorąc pod uwagę że cała inwestycja może pochłonąć jakieś 100-200tys. a może nawet więcej... Będę wdzięczny za każde info... pozdrawiam
1. Oczywiście 6.2 PO KL. Jeżeli działalność zakładałyby dwie osoby (w formie spółki) to można starać się w sumie o 80 tysięcy.
2. 3.2 PROW (dofinansowanie do 50%) ale trzeba kogoś zatrudnić. 3. RPO 4. Polska Wschodnia ;-)
cześć Wojtku mam pytanie troche z innej beczki związane z funduszami unijnymi ale moje pytanie nie dotyczy dotacji na działalnosć tylko chciał bym sie dowiedzic czy jako student studiów dziennych niepracujący moge otrzymać jakies dotacje na szkolenia lub kursy może ktoś wie coś na ten temat mimo że nie jest to forum na ten temat.
Możesz co najwyżej zgłosić się do jakiegoś projektu, w ramach którego pasujące Ci szkolenia czy kursy będą realizowane. Wertuj gazety regionalne, zwracaj uwagę na ulotki w urzędach i plakaty - niedługo będzie ich zatrzęsienie ;-)
Witam!
A ja mam krotkie pytanko o ktorym zapewne byla mowa wczesniej, ale przyznaje sie ze nie czytalem wszystkich podstron. Chodzi mi o program "Działanie 6.2 „Wsparcie oraz promocja przedsiębiorczości i samozatrudnienia" Pytanie "Jaka jest minimalna wartość projektu , dla osoby ktora chcialaby rozpoczac dzialalnosc w woj. Podlaskim? Czy jest to 50.000PLN czy 500.000 PLN? Moj Urzad Podlaski podaje ze 500.000, a taki Urzad Pracy w Olsztynie podaje juz 50.000 :) Gdzie lezy prawda? Czy moze sa to zupelnie inne programy, bo przyznaje ze sie pogubilem":) Przyznaje tez ze licze na WOJTKA:)
Owszem była mowa, na Wojtka nie licz, bo on nie lubi takich leniuchów, co im się nie chce czytać a zadają po raz kolejny to samo pytanie. Ja się nad tobą zlituję. Nie ma określonej minimalnej wartości, może to być nawet 100 zł, określona jest tylko maksymalna wartość - jak wiadomo jest to 40 000 zł. Wartości o ktorych piszesz zapewne dotyczą Beneficjentów, a nie Beneficjentów Ostatecznych. Łopatologiczne wyjaśnienie nazewnictwa instytucji w 6.2. : - Instytucja Wdrażająca - to Wojewódzkie Urzędy Pracy, to one ogłaszają konkurs dla Beneficjentów, jak narazie tylko w kilku województwach ogłoszono te konkursy, - Beneficjent (druga nazwa Ostateczny Odbiorca) - to instytucje, które będą prowadzić nabór wsród osób zamierzających rozpocząć działalność gospodarczą w ramach działania 6.2. ; instytucje te, poprzez zorganizowane szkolenia będą pomagać Beneficjentowi Ostatecznemu w stworzeniu wniosku a następnie będą go oceniać. To do nich bedziesz się musiał zgłosić. - Beneficjent Ostateczny - to osoby, które założą DG w ramch działania 6.2.
Dzieki :)
Dzien dobry, chcialbym zadac kilka pytan i upewnic sie w tym co wiem. Gubie sie juz w tym wszystkim poprostu.
Otoz chcialbym rozpoczac dzialalnosc gospodarcza i chcialbym zdobyc na to srodki w ramach programu 6.2. Wiem (juz) ze musze znalezc beneficjenta, do ktorego musze sie zglosic. On poprowadzi moje starania o dotacje i moge uzyksac do 40tys zl. obecnie prowadzony jest nabor (ruszyl dzis) w ramach programu 6.2, ale nie moge sie zorietowac czy chodzi o beneficjentow czy beneficjentow ostatecznych. A moze jeszcze inaczej BO maja sie zglaszac do B, ktorzy skladaja wnioski przez okreslony czas (do 5 sierpnia). Gdzie moge znalezc liste beneficjentow do ktorych moge sie zglosic. Czy prowadzona dzialalnosc moze miec charakter wylacznie internetowy? EDIT ---------- Zapomnialem dodac, chodzi o woj. mazowieckie
witaj Wojtku,
moje pytanie jest związane z założeniem działalności przez aktywnego rolnika po 50tce... chodzi o założenie działalności świadczące usługi komunalne takie jak odśnieżanie, zamiatanie ulic, jakiś drobny transport.... do rozpoczęcia działalności będzie potrzebna nam tylko maszyna czyli ciągnik z jakimś pługiem do śniegu i może coś tam jeszcze... i moje wątpliwości są takie.... czy program 6.2 daje możliwość rolnikom założyć taką działalność? a jeśli tak to czy ów ciągnik będzie musiał być nowy? bo z programu rozliczamy się fakturami, a fakturę może mi przecież wystawić komis na sprzęt używany.... z góry dziękuje za odpowiedź
dzięki Wojtku!!!
Oczywiście, że i rolnicy mogą brać udział. I pisałem już, że może być używany sprzęt.
dzięki!
bardzo mnie to cieszy:) czy są jakieś określone dochody które ma przynosić? ponieważ działalność związana z odśnieżaniem będzie przynosić dochody okresowo w zimie i nie do końca wiadomo czy uda się znaleźć zajęcie latem... mam jeszcze jedno pytanie, ile musi się utrzymać taka działalność? żeby nie było konsekwencji jej zamknięcia... wiem że może gdzieś to jest opisane ale jakoś nie mogę na to wpaść... jeszcze raz dzięki za odpowiedź.
Witam serdecznie.
Proszę o odpowiedź - ewentualnie podpowiedź gdzie mam szukać informacji na następujący temat. Zamierzamy wraz z żoną rozpocząć działalność w postaci domu weselnego. Żona zarejestrowana jest w UP, ja nie. Chcielibyśmy uzyskać dofinansowanie, proszę więc o radę z jakich programów możemy skorzystać. Interesuje mnie dotacja zarówno z UP, jaki i UE, ponadto na rozpoczęcie, ale także już po rozkręceniu biznesu. Uprzejmie proszę o choć kilka słów na temat szans/możliwości. Czy możliwe jest by w naszej dwuosobowej spółce można było skorzystać z pieniędzy z Unii, jak i UP? Pozdrawiam, Tomek
Nie ma określonego poziomu dochodów jaki musi przynosić działalność.
Do polacco - poszukaj trochę to się wszystkiego dowiesz.
|
|