Rozumie ze z EU tez jest bez zwrotne,a czy można dostac wiecej niz 20 000zł ? Co trzeba zalatwic by dostac z EU dotacje i gdzie sie najlepiej zglosic o to?
Dzieki
|
Dotacje z Unii na Działalność |
|
Strona główna forum
‹ Banki, lokaty, kredyty, dotacje z UE
‹ Dotacje
Autor
Wiadomość
Rozumie ze z EU tez jest bez zwrotne,a czy można dostac wiecej niz 20 000zł ? Co trzeba zalatwic by dostac z EU dotacje i gdzie sie najlepiej zglosic o to?
Dzieki
Witam,
Szukam formy dotacji na nową firmę lub już istniejącą, rozmawiając w wielu instytucjach nie za bardzo można się dowiedzieć jak to wszystko ugryźć i pod który projekt można się podpiąć. Nakreślę ogólnie moje dotychczasowe działania: We wrześniu 2003 rozpocząłem DG (kawiarenka internetowa, serwis, ksero itd) Prowadziłem ją do 2005r. zamykając w listopadzie z powodu wyjazdu. Od grudnia tego samego roku moja żona rozpoczęła działalność w tym samym punkcie i o tym samym profilu. Obecnie żona nadal prowadzi dotychczasową firmę a ja jestem bezrobotny lecz nie zarejestrowany w UP. Chcieliśmy ubiegać się o dofinansowanie na firmę żony(kafejkę) lecz jest to utrudnione przez profil prowadzonej działalności, chodzi nam o zwiększenie konkurencyjności po przez modernizację sprzętu i poszerzenie działalności nowe usługi (sklep) i ew. otwarcie nowego punktu.??? Ja z kolei myślałem o nowej własnej firmie (reklama, poligrafia) ale nie wiem czy mógłbym się zakwalifikować pod któryś z obecnych projektów, mieszkam w woj. Pomorskim a tu podobno są z tym problemy. Dotychczas nigdy nie korzystałem z dofinansowania, informacje zawarte na stronach internetowych zajmujących się tym sprawami nie są do końca dla mnie zbyt przejrzyste i zrozumiałe. Miałbym wielką prośbę jeśli ktoś mógłby mi choć w skrócie nakreślić jakie mam możliwości i gdzie mam się kierować w w/w sprawach był bym szalenie wdzięczny. info.progamer@wp.pl
Poczytaj o PO KL u ciebie...można będzie wyrwać do 40 tys
Chętnie poczytam tylko za bardzo nie wiem co to "PO KL" ??
Aha... Program Operacyjny Kapitał Ludzki
Pełno o tym wszędzie...trzeba troszkę poszukać. Nawet w dziale dotacji naszego forum o tym poczytasz.
.... owszem.. posiedziałem kilka ładnych godz przed kompem.. i.. hm.. nic nie wiem :( to nie dla ludzi choćby i po maturze :( przykre wnioski jedynie, ale to ogólnie znane fakty pozdrawiam
Tzn co? Nie kumasz o co w tym chodzi czy jak? Popytaj na forum, poszukaj wpisów, które traktują o tym temacie i powinno być dobrze.
Witam
po przeczytaniu całego wątku mam pytanie odnośnie dotacji właśnie otóż: czy jest możliwość skorzystania z programu ZPORR 3.4 który zakłada dofinansowanie 65% kosztów środków trwałych dla nowo powstałych firm. Mam przez to rozumieć, że potrzebny jest kapitał 35 % środków własnych. Co za tym idzie czy mogę wykorzystać np środki z up na rozpoczęcie działąlności w wysokości 13 tys. pln i zakwalifikować je jako właśnie mój kapitał początkowy ? z czego wynikałoby że mógłbym starać sie o dotacje unijną w wysokości 26 tys. pln ? Czy takie coś jest możliwe ? ps. chcę założyć firmę komputerową więc 13 tys nie zabardzo mnie urządza gdyż sam sprzęt wyniesie mnie ok 8.tys. a do tego doliczyć oprogramowanie do obróbki grafiki i video tj. photoshop, premiere, flash, after effect itp itd... więc nie zamknę się w 13 tys na bank... pozdrawiam
UE daje "dofinansowanie" więc własny kapitał jest potrzebny :-)
Chyba niemógłbyś połączyć tych dwóch środków wsparcia - UP i ZPORR 3.4 W nowym rozdaniu środków z UE ma być dużo więcej kasy... (do 40 tys.)
[center] tak myślałem z tym połączeniem, że to za piękne by było ;) hmm 40 tys. ? tyle że będę musiał mieć 1/3 cią tych 40 ;) a o to ciężko bo skąd ? ;) a w kredyty pakować się nie chcę ;) nie ma może innego jakiegoś programu dotacji by przeciętny bezrobotny, który na kasie raczej nie śpi ;) mógł bez kapitału uzyskać pieniążki na mądry biznes plan tak w granicach 20 tys. - 40 tys.? ;) ps. dzięki za odpowiedź Emilwwl może i tu mi pomożesz ? ;) [/center]
Też czekam na możliwość pozyskania takiej dotacji, więc trochę o tym czytałem, ale zawsze może być tak że się mylę :-)
Nie wiem czy trzeba będzie mieć 1/3 własnego wkładu – może to być mniejsza kwota. Ale jeśli masz samochód, aparat foto itp to możesz CHYBA wpisać jego wartość jako wkład własny Banki (np.mBank) posiadają dla nowych firm ofertę debetową nawet do 10 tys. PLN. Na wkład własny raczej trzeba pożyczyć od rodziny. Przeważnie żeby uzyskać dotację trzeba mieć poręczyciela (jak zwiniesz biznes przed upływem roku musisz oddać kasę). I jeszcze jedno – kwota do 40 tysięcy będzie dla osób, które nie są zarejestrowane jako bezrobotne. Bezrobotni mogą starać się o kasę z PUP (obecnie jest to 11 tys, ale słyszałem że ma to być większa kwota, ok. 20 tys).
Wkład własny może być tylko w gotówce. Nie ma innej opcji. 3.4 ZPORR już dawno nie ma - teraz trzeba szukać odpowiedniego działania w RPO swojego województwa. W 6.2 PO KL ma nie być wkładu własnego. Czy faktycznie tak będzie - zobaczymy.
Witam.
Czy na 2008 rok są przewidziane jakieś dotacje?
mam pytanie do zorientowanych osób w temacie dotacji
na jaka dotacje może liczyć niepełnosprawny(stopień lekki) bezrobotny?
mam jeszcze jedno pytanie czy osoba niepełnosprawna może dostać dotacje(ze względu na swoja niepełnosprawność) jeśli chce wejść w spółkę z osoba pełnosprawna posiadająca kapitał? czy w ogóle jest możliwość dostania jakiejkolwiek dotacji?
|
|