|
Dotacje z Unii na Działalność - strona 5 |
Dotacje z Unii na Działalność
Biznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Dotacje Unijne, Dotacje z PUP
Autor
Wiadomość
Wkład własny może być tylko w gotówce. Nie ma innej opcji. 3.4 ZPORR już dawno nie ma - teraz trzeba szukać odpowiedniego działania w RPO swojego województwa. W 6.2 PO KL ma nie być wkładu własnego. Czy faktycznie tak będzie - zobaczymy.
Witam.
Czy na 2008 rok są przewidziane jakieś dotacje?
mam pytanie do zorientowanych osób w temacie dotacji
na jaka dotacje może liczyć niepełnosprawny(stopień lekki) bezrobotny?
mam jeszcze jedno pytanie czy osoba niepełnosprawna może dostać dotacje(ze względu na swoja niepełnosprawność) jeśli chce wejść w spółkę z osoba pełnosprawna posiadająca kapitał? czy w ogóle jest możliwość dostania jakiejkolwiek dotacji?
A jaki jest problem żeby się wyrejestrować? ------------- Mam pytanie: czy jak kupię sobie maszynkę (budowlana, produkcyjna) i jej cena będzie wynosić 42 tys. (tyle będzie na Fa), to co wtedy? Czy dobrze rozumiem, że dostanę te przysyłowiowe 40 tys. a 2 tys. będę musiał wyłożyć dodatkowo od siebie. Czy może będa jakieś kłopoty w PUP? Pomijam tu dla uproszczenia już inne współfinansowanie z mojej strony, bo wiem, że nie dostanę na czysto tej kwoty. I druga kwestia - od kiedy to zacznie działać, kiedy się po to zgłosić? Czy są jakieś obowiązkowe szkolenia - bo w sumie są mi one do niczego potrzebne - mam jakąśtam wiedzę na temat finansów i pewnie jest to tylko strata czasu.
Mam takie pytanie , może _Wojtek_ będzie coś wiedział.A więc dzwoniłem do WUP(?) i dowiedziałem się że w kwietniu będzie można już składać biznesplany o dotację do 40tyś zł.Posiadam w gotówce ok 13 tyś zł , pomysł który już realizuję od roku lecz na mamy DG , mam samochód lecz w biznesplanie te 40 tyś chciał bym rozłożyć na ok 10 tyś wyposażenie biura (komputer , urządzenie wielofunkcyjne , aparat i sprzęt do niego) , ok 13 tyś na samochód - tamten jest niby 'mamy' , oraz 20 tyś na towar.Biznes to sklep internetowy , ten który teraz prowadzę przynosi zyski obrót przy nakładzie towarowym za 13 tyś to ok 4-5 tyś , przy dołożeniu tych 20 tyś było by to ok 8-9.
Teraz tak , na wyposażenie biura potrzebuję bardzo te pieniądze i na nie na pewno dostanę. Na samochód , bardzo by mi się przydało do jeżdżenia po towar - tamten mogę sprzedać za ok 6 tyś , więc mamy dodatkowe pieniądze na inwestycję w towar- lecz gdy nie dostane na ten samochód to trudno. No i te 20 tyś na towar - dzięki nim mogę obrót firmy powiększyć dwukrotnie. Wszystko to ładnie przedstawił bym w biznesplanie , dodatkowo mam ten plus że to co zarobię mogę przez około 6-12 miesięcy inwestować 100% w towar , w przypadku tego sklepu czym więcej towaru tym większy pewny zysk. Chciał bym poprosić o rady , związane z tym moim 'planem' na czym mogę się 'przejechać' , co zmienić. Prosił bym bardzo o pisanie nawet tych niby banalnych lecz dla mnie wartościowych porad. Z góry dziękuję.
Bp w kwietniu? :-)
Chyba wniosek o dofinansowanie projektu :-) Ale abstrahując od terminu - nie wszystko będzie takie kolorowe. Samochód od razu wyrzuć - szkoda przez niego stracić resztę. Na towar będzie zapewne limit (20, 50, 60 lub jeszcze inna wielkość % całej dotacji). Jakie chcesz rady? :-)
Co do terminu , to w marcu WUP ogłasza przetarg , w którym będzie wybierał placówkę zajmującą się rozdawaniem tych pieniędzy :) W kwietniu będzie wiadomo kto , no i czas na przygotowanie tej placówki i można zgłaszać wnioski , ale pomijając to.
Właśnie takich jak już napisałeś , opisałem pokrótce na co potrzebuję te pieniążki najbardziej (biuro i towar) z tym samochodem tak wyjechałem to jeżeli bym dostał to bym tamten sprzedał i mógł zainwestować w towar , ale z drugiej strony nie chce machnąć jakiś głupot , które ktoś to z tej komisji odrzuci i z 40 tyś przyznają mi 10 tyś , chciał bym naprawdę wycisnąć jak każdy jak najwięcej , zwłaszcza na towar. Na biuro to wystarczy mi komputer + monitor + urządzenie wielofunkcyjne (3500 tyś) + aparat i sprzęt do niego (4000 tyś) + regał jakiś - chociaż jeżeli jest to w moim mieszkaniu biuro to nie dostanę na meble pewnie , no i to wszystko chyba. Sęk tkwi u mnie w tym że gdybym mógł to bym poprosił o te 40 tyś tylko na towar , bo ja wiem że to wszystko w ciągu roku te ok 55 tyś mogę , dobrze pomnożyć a później generować ładny zysk , oraz zatrudniać już ludzi. Tylko jak podejść do tego , żebym mógł wycisnąć jak najwięcej na ten towar :) Jeszcze raz z góry dziękuję i pozdrawiam :) A prosiłem Ciebie głównie o pomoc bo przeglądając forum widzę , że w tym temacie prawdziwy fachura jesteś.
A co jeśli już prowadzę firmę i dostałem dotacje z UP , czy w takiej sytuacji mogę ubiegac się też o pieniądze z unii?
na początek dla osoby niepełnosprawnej bezrobotnej proponowałbym staranie się w UP o wsparcie w wys. ok. 13 tysięcy złotych.
A co do tego, czy osoba pełnosprawna czy nie pełnosprawna - nie ma znaczenia!!
w marcu konkurs a w kwietniu bp? :D
totalnie bez szans. W skrócie będzie to wyglądało tak: W marcu ogłoszą konkurs. Konkurs będzie trwał około 45 dni. Potem kolejne 45 dni na ocenę i jeszcze z 30 na podpisanie umów. Zanim ruszą nabory będzie spokojnie sierpień, czyli bp do złożenia w końcu września, październiku :-)
Wielkie dzięki, ale czy to nie w ramach konkursu składa się właśnie te biznesplany- co trzeba złożyć w ramach konkursu jeśli nie one- sam pomysł czy tylko wypełnione papierki ? Aha i jeszcze bardzo proszę o dwie kwestie: - czy jeśli chodzi o spółkę kwota uległaby powiększeniu - bo nigdzie nie jest to wspomniane?? - i jeszcze jedno- czy mogę samochód dostawczy włożyć w to dofinansowanie ?
Nie przeczytałem ze zrozumieniem- ale dwa pytania na dole nadal aktualne.
W grę wchodzą tylko spółki osobowe. Każda z osób może starać się maksymalnie o 40 tysięcy.
Samochód to zawsze ciężka sprawa. Nie jest jednak beznadziejna. Trzeba podejść indywidualnie ;-)
Dzięki nie sądziłem że auto mogłoby być problemem ale widac mamy takie procedury- auto dostawcze jest bowiem kluczowe w mojej działalności- potrzebne są dwa- chyba że na potrzeby projektu otworzyłbym inną działalność niewymahgającą samochodu lub też kupiłbym je za swoje- jeszce czas jest na przemyślenia...
Sprawdź również podobne tematy:
- Dotacje z Unii na Działalność (osoba niepełnosprawna)
- Dotacje z PUP a Unii - Dotacje z Unii - Dotacja z Unii na działalność we franczyzie - Dotacje z unii dla kogo? - Dotacje z Unii na firmę - Pytanko do prowadzących działalność - kasa z unii - Firma Consultingowa- dotacje z Unii - Dotacje z Unii Europejskiej, Dotacja z PUP Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|