|
Dowod zakopu na palety uzywane |
Dowod zakopu na palety uzywane
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Prawo
Autor
Wiadomość
Czy w Polsce jesli kupie palety (uzywane opakowania) od kierowcy (ktory najczesciej nie chce podac danych osobowych) to moge to zaksiegowac na dowodzie zakupu bezimiennie?
Absolutnie nie. Niestety mam podobne problemy nawet z dużymi firmami które zapominają mi wysłać i wystawić fv inna rachunek albo masz do czynienia z firmą krzak albo unikają płacenia podatku w każdym z tych przypadków chodzi o kasę. Nie ryzykuj jak wykorzystujesz palety w swojej działalności i sprzedajesz dalej bo będziesz mieć czysty zysk bo kosztu - zakupu zaksięgować nie możesz - bo tylko fv lub rachunek(z danymi wystawca odbiorca data przedmiot) jest wystarczającym dowodem dla urzędu skarbowego. Więc lepiej trochę dopłacić ale mieć z legalnego źródła no chyba, że są tak tanie, że nie warto ich wciągać w koszty i bez nich dasz radę, tylko też nie wiem czy urząd nie może się doczepić, skąd to masz. Już lepiej kupować cześć na fv czy rachunek u kogoś część nie wtedy nie powinno podpaść i nie wpisywać sumy sztuk kupionych na tej fv tak szybko nie dojdą ile kupiłeś a ile sprzedałeś. Trochę siedziałam w księgowości 7 lat. Pozdrawiam:)
Zaczynam dopiero z paletami, chcę się upewnić, jeśli kupuję od firm to wiadomo na fakturę lub rachunek, ale jeśli od osób bez działalności to umowa kupna sprzedaży przy paletach dobrych i dowód wew. przy uszkodzonych?
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Dowod zakopu na palety uzywane": - palety przemysłowe,euro palety produkcja - palety agd, palety rtv/agd, rtv retur, zwroty - Na dowod - Dowód wewnętrzny dla VAT - dowod zaplaty ?
• Strona 1 z 1
|
|