|
Dowóz zakupów |
Dowóz zakupów
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Sprawa wygląda tak: biore samochód w leasing, odpowiednio go oklejam i staje przed supermarketem, do tego jakieś ulotki. No i woże ludzi do domku z zakupami i gdzie by tam tylko chcieli. Powiedzmy ze było by to 2 zł za trzaśnięcie drzwiamy i ok 1,10 z km. Z tego co sie orientuje to na wożenie zakupów nie trzeba mieć licencji taksówkarskej wiec koszty owiele niższe! Co Wyna to????
jeżeli okleisz samochód, to ulotki są zbędne, bo co Ci dadzą?
jeżeli byłbyś niewiele tańszy od taksówki , to tylko dobra renoma i stałość oferty stanowiłyby o skuteczności. Może nawet stali klienci np. konkretna godzina i dzień w tygodniu?
W różnych miastach jeżdżą samochody oznakowane "przewóz osób" Nie są to taksówki i ceny mają konkurencyjne.
Ty najzwyczajniej w świecie chcesz robić konkurencję taksiarzom stojącym pod marketami.Oni też na to liczą, że zawiozą do domciu klienta z zakupami :) Ryzykujesz moim zdaniem życiem i zdrowiem :)
weź pod uwagę kilka rzeczy :
- większość taksówkarzy jest zrzeszonych i jeździ głównie na wezwania z radia - po większością marketów są tzw. wyłącznosci dla jednej sieci taksówkarskiej, a pozatym nie bedąc taksówkarzem nie będziesz mógł stać na postojach - pod głównymi wejściami jest zakaz parkowania (więc pozostaje parking?) - osoby jadące do marketu rzadko mieszkają od niego daleko. jeżeli w taksówce mieliby zapłacić 8-12 złotych ile ty możesz zaoferować ?
podzielam zdanie lichwiarza pomysł że tak powiem dość "niebezpiczny"
osobiście bym zrobił coś takiego DOWÓZ ZAKUPÓW DO DOMU,pomysł bardziej oryginalny mi sie wydaje sam bys robił zakupy i przywoził do tych co zamawiali
no wlasnie ja wlasnie ostatnio mysle nad czyms takim.robieniu zakupow na tel np w jednym slepie miec z niego oferte cennowa.wczesniej rozniesc ulotki po miescie z nr telefonu.mysle ze za dostarczenie do domu pobieral bym ok 4zl na terenie miasta(100tys) co myslicie o tym?
Temat już był poruszany na forum. Dowozem na telefon trochę się trudniłem w przeszłości, to jeszcze za wcześnie na Polskie warunki moze za parę lat sie to rozkręci. Ja woziłem towar majac sklep spożywczy i nie tylko jeden. Klient miał towar dostarczony wcześnie rano przed wyjściem do pracy. U mnie dostawa była gratis. Utrzymywałem sie jedynie z wyższej marży. Polak chce towar dotknąć, sam wybrać. Każdy biznes wymaga zrobienia realnego biznes planu , nie można fruwać w obłokach, że jakoś to będzie . Trzeba działać legalnie płacić podatki , Zus itp.
Jeszcze pozostaje problem leasingu. Przy nowej firmie musisz miec co najmniej 20% jego wartości pod warunkiem, że jest to nowy samochód. W wypadku samochodu używanego sprwa bardziej sie komplikuje, ale przy dużym samozaparciu tez da sie to przeskoczyć.
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|