|
Drewno kominkowe - strona 3 |
Drewno kominkowe
Biznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Zdecyduj się czym chcesz handlować? Drzewami (drzewa to są te wysokie rosnące i do tego żywe) czy drewnem (to natomiast jest po ścięciu drzewa)? A co do samego pomysłu, handlu drewnem (nie drzewami) to moim zdaniem pomysł jest ok, szczególnie jak będziesz miał dobrą cenę za metr sześcienny (lub kubik jak kto woli!). Ja na zimę kupuje około 10 m3, i płacę za dowiezienie, połupanych kawałków i wyładowanie bez układania około 1600 zł. Moim zdaniem to nie jest drogo, jak dasz lepszą cenę to masz już pierwszego klienta. Dostawa do Warszawy :)
sorry za małą precyzję w słowach oczywiście chodzi mi o sprzedaz drewna pocietego na ćwiartki. Najpierw chciałbym kupic 1-2 m pale i jej ciąc a jestem z kutna woj. łódzkie
pomysl dobry w ubieglym sezonie sprzedalem kilkadziesiat metrów drewna kominkowego i musze powiedziec ze jest na tym interes nawet teraz mam telefony od ludzi którzy chcą kupic po 10-15metrow ale jest jeden problem drewno w nadleśnictwie podrozalo o prawie 100% więc i cena musi wzrosnąć ja nie mam duzego problemu poniewaz mieszkam blisko lasu i zawsze moge dowieść więcej ;) pozatym mam tez swoj las.
biznes dobry ceny są bardzo rozbierzne wiec mozesz podliczyc koszty i ruszać z tym najwazniejsze jest to abys mial wlasny transport i pile spalinową
Jestem zainteresowany kupnem większej ilości drewna kominkowego (buk, dąb, grab, ew. brzoza)(ok. 1 tys m3). Proszę o składanie ofert na pw, podając jaka cena za metr przestrzenny i szczegóły odnośnie transportu.
Kamil1990r a skąd jesteś? Może masz namiar na tanie drzewo? i powiedz mi ile i jak suszysz takie drewno?
ja to robilem na początku tak że bralem drewno najtansze gdzie sam musialem je pociac i uszykowac ale bylo za niecale 30zl za metr :) przy okazji odbioru wycielo sie pare wiekszych i bylo ok.
jesli chodzi o suszenie to mam drewniana wiate wysokosci tira z dachem i bocznymi burtami z przeswitem i tam się suszy cena to od 130-170zł za metr
a za taką cenę jakiej długości były pale 1-2m czy wiecej aha i ile czasu sie suszyło to ??????????
to byly obalone cale drzewa a ja je musialem pociąć i poukładać w lesie mialem do tego 2ludzi ktorzy to dla mnie zrobili w 3dni potem w domu na cyrkulatce w sztaby i suszylo sie kilka tyg ok.3 a potem dowóz do klienta doliczylem transport i pasowało ale teraz rusze ostrzej z tym wezme pod siebie podpoznanskie miejscowosci gdzie jest najwięcej potencjalnych klientow. zeby żeć caly rok w jednym sezonie musisz sprzedac jakies 500metrow...
ok dzieki a masz może jakieś namiary na taką leśniczówke gdzie mógbym kupić drzewo w miare tanio??
namiary musisz poszukac w Twojej okolicy poniewaz koszty transportu są dość duże...
Mam namiary na drzewo, woj. lubelskie.
Jak jest z tym drewnem bo nie rozumiem... Ktoś tu mówi, że płacił 30zł za metr. A podobno wykorzystuje się drewno klasy S2a na kominkowe. Spojrzałem z ciekawości na cennik w moim nadleśnictwie i..szczena opadła
http://bydgoszcz.torun.lasy.gov.pl/main ... 736#ak3736 S2a krótka dąb, czy buk = 174zł. Wyjaśnijcie proszę..
ceny sąbardzo zroznicowane ze wzgledu na region i klase
Z tego co widzę na oficjalnym portalu aukcyjnym lasów polskich, to ceny wahają się w granicach 10-20zł za m3. Zaleznie od ilości i regionu, a to ciągle baardzo daleko do choćby 50 czy 60zł. Czyżby zakup drewna z nadleśnictw odpadał?
A możesz podać namiary na ten portal aukcyjny lasów?
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|