|
Drewno kominkowe - strona 7 |
Drewno kominkowe
Biznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
j.w :-)
1m3 to 1x1x1.3
oj drewno kominkowe/opałowe sprzedawane narzutem to biznes nieraz dla krętaczy bo są i tacy co 1m3 brzozy narzucą elegancko że w sumie wyjdą im 2 koszt po metrze narzuconym :)
Panowie i panie 1m3 to 1mx1mx1m bez przestrzenie powietrznej-tak jakby była to kostka drewna(sześcian)o wymiarach 1mx1mx1m ale w handlu używa się jednostki 1mp-metr przestrzenny to jest 1mx1m x1m wraz z przestrzenią między kawałkami drewna czyli tak jakbyście poukładali drewno pociete połupane w koszyku 1mx1mx1m!!! handel drewnem jest opłacalny i to bardzo w moim regionie u gajowego płaci się 108zł za mp buka i graba. Sam zwożę do domu bo mam blisko las i przyczepę do podwozu, piła tez jest mocna mało pali, łupanie narazie siekierka. Cenie sobię za 1mp 160zl i ludzie biora z pocałowaniem ręki. Policzcie sobie zysk z 1mp:D Pozdrawiam
Witam. w tym roku kończę szkolę i szukam pomysłu na jakiś interes. dużo interesowałem się właśnie produkcją drewna kominkowego/ obliczyłem ze na start wystarczy mi ok 20 tys zł. tylko gdzie sprzedać duże ilości tego w jakich cenach można sprzedać i w jakich kupić drewno. za te 20 tys chciałbym kupić piło łuparkę do drewna oraz pilę spalinową sthil na początek, (ile potrzebuje na zakup surowca?) myślę ze na początek wystarczy a po czasie w miarę zarobków inwestycja w linie koszt ok 40-50 tys linia ta ma wydajności do 17 m3 na godzinę. proszę poradźcie bo szukam informacji na ten temat ale nie mogę nic więcej znaleźć.
Witam. U mnie w mijscowosci sa 2 formy zajmujace sie produkcja drewna kominkowego. powiem ci jak to to wyglad w tej wiekszej firmie. Oni maja 3 takie pilo luparki i kazda z nich kosztowala cos ok 100.000 zl. Z tego co sie orietuje od nowego roku kupuja buka w cenie ok 220 zl za metr. A sprzedaja je w skrzyniach w krrej jes ok 1.8m drzewa a po ile to zbytnio nie wiem. I na dodetek ono musi byc suche. Dokladnie nie wie ale ok 25-30 % wilgotnosci. A glownych odbiorcow musisz szkac ze granica Niemcy.Dania,Holandia. Jak cos to pytaj w miare mozliwosci pomoge.
A czy ktos sie orientuje, jak długo trzeba suszyć takie drewno, po ścince?
najlepiej jak bys teraz kupił pocioł i porąbał na koniec lata bedzie prawie dobre
rozumiem są i takie pilarko łuparki ale nie chce się pakować w takie koszta bo nie wiadomo czy interes wypali. a z kąd kupują drzewo?? jakie drzewo łupią i dokładnie gdzie to sprzedawają i z skąd jesteś?? ogólne twoje zdanie an ten temat ??
sa spalinowe lub elektryczne od 1200-5tys
Oni kupuja drzewo prosto z lasu. maja tez swoj transport.Lupia glownie buka deba i brzoze. ódstawiaja to glownie do Niemiec. Mysle ze to dobry interes z tego co widze maja z tego niezla kase.I dodatkowo robia tez drewno do rozpalki.I jak chcesz szybko uplynniac to dzrewo to musisz pomyslec o suszarni.
kurde to już duża kasa żeby suszarnie mieć i wszystko. a jak by zacząć jak mówię od podstaw najpilniejszych czyli pilarko łuparki?? wózek widłowy mam w domu, tzn rodzice mają ale nie bd problemu z pożyczeniem, piłą spalinowa też jest, traktory jak by trzeba było ale transport swój i suszarnia na początek to zbyt duże koszta a nie chce od początku w kredyt wchodzić. a nie wiesz w jakich cenach kupują to drzewo a w jakich później sprzedają ?
kurde to już duża kasa żeby suszarnie mieć i wszystko. a jak by zacząć jak mówię od podstaw najpilniejszych czyli pilarko łuparki?? wózek widłowy mam w domu, tzn rodzice mają ale nie bd problemu z pożyczeniem, piłą spalinowa też jest, traktory jak by trzeba było ale transport swój i suszarnia na początek to zbyt duże koszta a nie chce od początku w kredyt wchodzić. a nie wiesz w jakich cenach kupują to drzewo a w jakich później sprzedają ?
nie jest to glupie tylko ciekawe jaki jest sredni zysk na metrze juz w takiej firmie ;] bo to zdaje sie najwazniejsze ;]
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|