Witam,
Od konca zimy chcialbym zarejestrowac druga firme i mam troszeczke pytan do osob, ktore moga mi pomoc w temacie ;)
Przede wszystkim, firma ma byc podwykonawca w firmie mojego taty, ktory ma zaklad kamieniarski. Poza tym chcialbym w opisie jej dzialanosci uwzglednic szeroki zakres handlu i uslug np - markowych perfum, ubran kupowanych np po likwidacjach sklepow, badz sprowadzanych z UK. Do tego na firme chcialbym uzyskac dotacje z urzedu pracy, o ktora mozna sie starac z racji uruchomienia pierwszej dzialalnosci. Wielu moich kolegow zrobilo tak, na zasadzie ze pisali biznesplan, w ktorym zaznaczali ze beda podwykonawcami w firmie swoich ojcow i w ten sposob dawali gwarancje ze firma bedzie przynosic jakies zyski. Ale nie to jest najwazniejsze..
Chcialbym zapytac czy takie podwykonawstwo nie bedzie kolidowac jakos prawnie z tym handel i uslugami w zakresie, ktory wyzej opisalem ?
I czy zakladajac pierwsza firme, a przy tym starajac sie o dotacje i majac jeszcze ten zakres handlowo-uslugowy tez nie bedzie jakis problemow jezeli chcialbym byc ryczaltowcem ?
Ogolnie widze to tak ze firma przynosi mi glownie zyski z podwykonawstwa i perfum, do ktorych znalazlem dojscie w dobrej cenie przy hurtowych ilosciach i chcialbym to sprzedawac miedzy przyjaciolmi i znajomymi i znajomych znajomymi, itd.. A przy tym dorabiac np na jakis okazjach typu - hurtowe ilosci markowych ubran, czy kupowania wiekszych ilosci z likwidowanych sklepow.
Nawet na tej dotacji szczegolnie mi nie zalezy, bo pieniadze i poczatkowy kapital mam ale czy wlasnie podwykonawstwo + ten handel i uslugi jakos sie nie gryza z checia bycia ryczaltowcem ?
Jezeli ktos ma jakies sugestie jakby to mozna bylo inaczej zrobic, badz jakas wiedze ktora moze okazac mi sie pomocna - bede wdzieczny za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Jacek Niedźwiecki