Witam
Czy można założyć osobną firmę , będąc współwłascicielem spółki cywilnej?
Właściwie to chodzi o to czy można posoadać dwie firmy?
Pozdrawiam
Ela
|
druga firma |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
Witam
Czy można założyć osobną firmę , będąc współwłascicielem spółki cywilnej? Właściwie to chodzi o to czy można posoadać dwie firmy? Pozdrawiam Ela
Można.
Dziękuje za odpowiedź
Mogę się jednak chyba pożegnać ze zniżką w ZUS prawda? Do tej pory miałam ulgę, ponieważ to była moja pierwsza działalność . W przypadku gdy jest druga musze płacić normalną składkę czy taką samą? Czy składka jest tylko raz opłacana z jednej firmy? Pozdrawiam Ela
Tak.
Apropos tematu. Mateusz a jeśli ktoś pracuje na etacie i ma jedną DG i płaci oczywiście zdrowotne. To co w moemncie gdy założy drugą DG ze skłądką zdrowotną.
Zdrowotne od każdej się płaci, masz 10 firm płacisz 10 składek.
Nie zrozumieliśmy się. To wiem. Chodzi mi o to, czy od każdej "firmy" płacę w tym wypadku tylko zdrowotne czy od 1 płacę tylko zdrowotne a od pozostałych cały ZUS?
Jak wyżej, płacisz TYLKO zdrowotne.
Ze niby na siebie, swoje nazwisko, kilka DG? :-)
Pewnie mu o spółki chodziło, lubimy się martwić do przodu :)
Dla każdej firmy osobno po 189,85zł? Mateusz napisz choć raz odpowiedź pełnym zdaniem. Np.: Tak. Płacisz zdrowotne dla każdej firmy z osobna w wysokości 189,85 zł Czy to takie trudne ? :-)
mam w tej chwili mala skladke zus ok 280zl czy jak otworze kolejna firme nowa to co ? zus bedzie zwieksozny? czy bede bulil 2 zdrowotne a skladka nie ulegnie zmniejszeniu.
konkretnie jestem taxowkarzem otwieram mala hurtownie nie zadna spolke jednososobowa firma ? ile zdrowotnych jaki zus?
Od każdej dg osobne zdrowotne. Czytajcie ze zrozumieniem!
Mateusz a ja mam jeszcze jedo ważne pytanie.
Czy wobec zwiększenia składki z tytułu prowadzenia dwóch firm , będę obsługiwana u lekarzy podwójnie uprzejmie?
Tak :)
|
|