|
Drukarnia/poligrafia |
Drukarnia/poligrafia
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam! Mam zamiar otworzyc mala drukarnie. W obecnej chwili nie wiem za wiele na temat prowadzenia takiej dzialalnosci, ale jak wiadomo wszystkiego mozna sie nauczyc:). Od wrzesnia mam zamiar uczeszczac na studium poligraficzne, aby dokladniej przygotowac sie do dzialalnosci. Aby nie tracic czasu chcialbym teraz powoli zaczac uczyc sie obslugi jakiegos programu graficznego, ktory bedzie mi potrzebny w pracy i tu nasuwa sie moje pytanie, jaki to powinien byc program? Dodam, ze zamieram skupic sie na drukowaniu plakatow, billboardow, gazetek promocyjnych itp.
Ojej, w tym przypadku będę sceptykiem.
Bez doświadczenia nie baw się w to, skończ ta szkołę, zrób praktyki w zakładzie poligraficznym, JAK Już będziesz wiedział co i jak to wtedy bierz się za otwieranie działalności. Na samej tej działalności się nie znam ale mam znajomych którzy mają dwa zakłady poligraficzne na śląsku i wiem ze do tego biznesu trzeba dużo doświadczenia, wiedzy i umiejętności. Koszty mogą cię zjeść. Co z pomyłkami?? Dostaniesz zlecenie na 50000 ulotek, nie wyjdzie ci, klient nie zapłaci a ty wtopisz z obsługą materiałami i straconym klientem. Rozeznałeś się co z konkurencją?? Jak mniemam jest jest dużo, czy podołasz z cenami?? . Masz już maszyny?? Program to na pewno Corell
wiesz poligrafia to w sumie chce sie zajac jako dodatkowa sprawa, poniewaz mam innowacyjny pomysl na reklame. Z tego co sprawdzilem w firmach zajmujacych sie drukiem za druk reklam bede musial przewidziec ok. 2000 zl miesiecznie. Na allegro wypatrzylem nowy ploter za 9000 zl, pozwolil by mi on obnizyc koszta prowadzenia kampanii, oczywiscie po okresie amortyzacji. Moj pomysl z poligrafia wzial sie stad ze skoro juz bede posiadac taki sprzet to dlaczego by nie lapac tez zlecen z zewnatrz... A skoro by juz tak mialo byc to tak jak wlasnie pisalas chce troche poznac sprawe czym to sie "je", zeby nie zaliczyc wtopy. Na zakup maszyn bede mial 30000-50000, wiem ze to jak na ten biznes marna sumka ale cos bedzie chyba dalo zakupic:)
aha zapomnialem dodac co do Corella, to jakis konkretny mialby to byc?
jezeli chodzi o plakaty na bilbordy, konkurencja niesamowita ,a sprzet glowa boli . pomysl na reklame mozna miec ,ale trzeba na nia znalezc kupca .a to juz nie jest takie proste .
jezeli chodzi o plakaty na bilbordy, konkurencja niesamowita ,a sprzet glowa boli . pomysl na reklame mozna miec ,ale trzeba na nia znalezc kupca .a to juz nie jest takie proste .
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Drukarnia/poligrafia":
• Strona 1 z 1
|
|