|
Drukarnia |
Drukarnia
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
mam pomysl na biznes. jest to otworzenie drukarni w dosc duzym miescie. glownym zamiarem jest nastawienie sie na studentow, czyli wydruki roznego rodzaju prac i projektow na wielkim formacie. sam studiowalem architekture niedlugo lecz wystarczylo zeby sie przekonac o ile prosciej jest zrobic projekt na komputerze i oddac do druku niz siedziec godzinami i rysowac. planuje zakup plotera wielkoformatowego byc moze ksera i sprzedaz artykulow papierniczych. nie jestem tylko przekonany czy to dobry pomysl? czekam na rade
Co na to powiedzial mój mąż (właściciel drukarni): jeżeli odpalisz tą dzialalność blisko uczelni, gdzie nie ma dużej konkurencji i cena za ksero nie spada poniżej 0,10zł/A4 to moze zwiążesz koniec z końcem.. Co do plotera - to jest bardzo wąski rynek i raczej na tym za wiele nie zarobisz.. Co do maszyn - im tańsze, tym droższa eksploatacja. Jeżeli już to warto kupować drukarki laserowe z opcją ksera - studenci będa często przynosili pliki do druku. Możesz też poszerzyć dzialalność o przyjmowanie zleceń przez internet. Można też pokusić się o zakup bindownicy tradycyjnej i kanalowej. Podsumowując - najważniejsze to bliskość studentów i brak powaznej konkurencji i niskie koszty lokalu.
Witam moim pomysłem na biznes jest kupno małej maszyny drukarskiej do 30. tysięcy złotych. Typ maszyny: arkuszowa (offset;p), 2 kolorowa. Mogę dodać że ukończyłem szkolę poligraficzną oraz, że pracuje w drukarni na maszynie rotacyjnej Harris 600. Niestety nie miałem okazji pracować na maszynie arkuszowej więc PROSZĘ was o pomoc żebyście mi doradzili w jaką maszynę zainwestować(format itp.), skąd mam brać zlecenia, co najlepiej drukować, na co mam uważać itp. Piszcie wszystko co wiedzie na temat maszyn arkuszowych.
Nie rób tego. Zbankrutujesz szybko, tego sie teraz nie opłaca robić, wiesz ile tego jest ?
Jest olbrzymia konkurencja i jak nie wejdziesz z wypasionymi maszynami upadniesz i to bardzo szybko. To sie nie opłaca, szkoda nerwów, myśl lepiej o czymś innym. Pozdrawiam.
Hey niestety już nie te czasy na maszynkę za 30 tyś........ jeszcze pare lat do tyłu byś się smiało z tego utrzymał.... ale teraz....
coraz trudniej o zlecenia... trzeba sie neizle nalatać żeby coś konkretnego złapać... jestem na rynku od kilkunastu lat i widzę co się dzieje.... naprawdę wielkie drukarnie porywają się na roboty na które jeszcze pare lat temu nie zwracały uwagi... roboty z których utrzymywały sie drukarnie takie o jakiej myślisz... raczej nie polecam.... ale zrobisz jak uważasz jeżeli chcesz koniecznie iść w tym kierunku to pomyśl o druku cyfrowym... ale też trzeba więcej przyinwestować... powodzenia
Witam Wszystkich jestem tu nowy i chcialem sie przywitac.
Mam pomysl na Biznes a mianowicie Mala Drukarnia ( Wizytowki, Ulotki, Banery, Flagi itp ). Duze miasto,( Tylko kontrakty z firmami bez osob prywatnych ) Grafik komp programy juz sa. Czy jest ktos na forum kto moglby polecic jakies dobre maszyny na poczatek bez duzego inwestowania. Szukalem na internecie maszyn ale cenny sa tak rozne ze mozna kupic juz maszyne od 4 tys do 100 Euro. Ja wiem ze ta za 100Euro jest super ale ja szukam maszyn na poczatek ktore moze sa stare ale mozna na nich drukowac dobrej jakosci towar. Jak na poczatek maszyna 1 Kolorowa a moze 2 a moze 3 ?? A moze ktos ma takie maszyny do sprzedania ? Dziekuje za jakie kolwiek informacje
Witam ponownie chyba niema nikogo zorjentowanego w tym temacie ??
Do tego co napisałeś już widać że potrzebujesz kilku maszyn. Banery - jakiś ploter tnąco-drukujący Wizytówki - cyfra (czyli bardziej rozbudowane ksero z RIPem) Ulotki - maszyna offsetowa (teoretycznie możesz jechać z cyfry ale przy nakładach wyższych niż 50 szt nie będziesz konkurencyjny cenowo :) ) Flagi - maszyna sitodrukowa Co mogę polecić? Chyba poszukać jakiegoś 4-kolorowego używanego Dominanta, cyfrowego Ricoha (przyzwoita jakość, niska cena) i jakąś półautomatyczną karuzelę sitodrukową (ostatecznie ręczną jak finanse nie pozwolą). Do tego dolicz koszt dobrego drukarza, najlepiej żeby miał doświadczenie w pracy z taką maszyną jak kupisz. Co do 1- czy 2- kolorówek są upierdliwe bo praktycznie wszystko będziesz drukował w CMYKu ale jeśli już to przynajmniej jakiegoś markowego (Roland, Heidelberg). 3-kolorowej maszyny nie widziałem nigdy, bo to totalny bezsens. No i nie możesz zapomnieć o wynajęciu odpowiedniej hali, z odpowiednio mocną i wypoziomowaną podłogą i w miarę kontrolowanymi warunkami typu wilgotność. Bo inaczej możesz mieć niespodzianki typu pofalowany papier, różne odcienie na teoretycznie jednakowych aplach i tysiąc innych dziwolągów. A jeśli masz dostęp do większej kasy to Presstek 340DI - suchy offset CtPrint - wszystko w środku, wewnętrzne płyty polimerowe nie trzeba korzystać z usług naświetlarni, powalająca jakość (do 300 lpi). Opłacalne w przedziale nakładów od około 100 do 5000 szt. Ale to tylko nowe no i trzeba mieć koło 300k Euro. Tak czy inaczej inwestycje raczej duże no i drukarz... albo drogi i dobry (doświadczony z wysoką pensją) albo bardzo drogi i zły (cieniarz z małą pensją który napsuje Ci tyle materiału i na koniec rozkraczy maszynę).
Dziekuje za odpowiedz. No wiec rozeznalem sie w temacie i na poczatek znalazlem 3 male drukarnie widzialem co drukuja i jaka proponuja jakosc druku itp, jestem zadowolony. Teraz tocza sie rozmowy poniewaz sam nie bede otwieral drukarni, tylko moje zlecenia beda wykonywane w drukarni z ktora sie dogadam podpisanie kontraktu itp. Mam juz pare zlecen ktore czekaja na druk, posiadam stalych klijentow tylko zagranicznych. Tlumaczenia, Transport itp wliczone w koszta
Mam nadzieje ze moje dzielo jakos sie rozkreci i bede mogl sam jesli to bedzie oplacalne otworzyc wlasna drukarnie w Polsce. Posiadam zlecenia jedynie do klijentow zagranicznych ktorzy naprawde zamawiaja duze ilosci wizytowek, folderow, Ulotek itp. A klijentow z tygodnia na tydzien mozna miec wiecej poniewaz przebitka mimo spadku Euro i Funta w calej Europie i tak jest Ogromna. Przyklad: Wizytowka 500szt PL ok 200zl ( Zagranica ) 500szt 430 Euro Mozna by tu przykladow dawac duzo ale przedewszystkim tak samo jak w Polsce licza sie ''dojscia'' do klijenta.
Ciekawe :) a może podzielisz się z nami w jaki sposób zdobywasz klientów ?
No wiec mieszkam juz ponad pare lata po za granicami Polski. Pracuje w firmie ktorej juz zalatwialem drukowanie art reklamowych za posrednictwem polskiej drukarni, z czego powstal pomysl poniewaz szefostwo jest zadowolone, a ze koszta sa tansze ''wiesci sie rozeszly'', i pojawily sie kolejne zapytania o koszta itp stad powstal moj pomysl.
W branzy w ktorej pracuje art reklamowe sa niezbedne, do tego przez ten okres czasu poznalem roznych ludzi na roznych stanowiskach, rozne branze i zapotrzebowania, rozeslane emaile z ofertami druku art reklamowych dalo odzew. Ale koszta z otwarciel wlasnej drukarni przerastaja moje mozliwosci, jestem za ''maly'' na otwarcie drukarni. A znalezienie drukarni z ktora bede wspolpracowal i drukarni ktora bedzie chciala miec takie systematyczne zamowienia nie brakuje. Mam nadzieje ze zadowolilem cie taka moja odp ?
witam, prowadzę firmę - zatrudniam kolporterów którzy roznoszą ulotki do skrzynek, rozdają je na ulicach, mam osoby, które rozklejają plakaty.
Myślę nad kupieniem maszyny (mam lokal ok 60m kw) [chyba za mały an cokolwiek..] i rozpoczęciem drukowania.. zdarzają mi się telefony, że osoba oprócz kolportażu pyta się o możliwość wydrukowania. myślę, aby robić to kompleksowo. jakie są koszta takich maszyn do drukowania? ma ktos drukarnie, albo jakies doswiadczenie z tym? nie wiem czy warto sie w to pchac..? dzialam w Warszawie, pzdr
Na małą drukarnię lokal może być. Kupujesz jakiegoś starego Romka za 5-10 tyś. do tego kopioramę - może być stykówka ze światłem dolnym, do tego kuweta do wywoływania blach, mała gilotyna za 3-6 tyś.Wszystko używane, ale jak chcesz mieć jakość to kupujesz 4 kolorówkę za 2 mln.Poza tym jak nie umiesz drukować to musisz zatrudnić maszynistę na początek na zlecenie.W tej chwili na jednokolorówce płacą 14 zł/h netto na romku lub dominice 514. Jak masz jakieś pytania to pisz pomogę - jestem drukarzem.
A nie bardziej by Ci się opłaciło nawiązać współpracę z drukarnią?? W Warszawie jest ich tysiące i przy stałej współpracy możesz wynegocjować atrakcyjne ceny. Poza tym możesz być wtedy bardziej elastyczny cenowo - jeśli klient zamawia ulotki tanie (nie zależy mu na jakości) wtedy drukujesz w drukarni która ma Romayora, a jak klient jest wymagający, praca w kolorze itd. to wtedy drukujesz na maszynie 4 kolorowej.
Jeśli nie jesteś drukarzem i nie znasz się na drukarstwie to otwieranie własnej drukarni może nie być trudne. Poza tym napisałeś, że "zdarzają mi się telefony" - pytanie po jakim czasie zwróci się zakup maszyn i zatrudnianie fachowców do ich obsługi. A przy okazji czy możesz podać jakąś konkretną ofertę cenową na kolportaż ulotek do firm oraz do osób prywatnych. pozdr Karol
Zgadzam sie z aganet sam mam drukarnie i agencje reklamowa i musisz sobie zdawac sprawe ze to teraz ciezki kawalek chleba to nie jest tak jak ludzie mysla ze kupisz maszyne i juz masz drukarnie pozatym jest wiele pobocznych kosztow, Romek to teraz juz przezytek a drukarzowi musisz zaplacic pozatym jesli ktos do Ciebie dzwoni nie oznacza to ze wydrukuje bo moze Twoja cena nie bedzie mu odpowiadac.
Mysle zebys to przemyslal i zrobil tak jak Ci radzi aganet nawiazal wspolprace zlecasz prace doliczasz marze i nic kompletnmie nic Cie nie interesuje.
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|