|
drukarnia |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
mam pomysl na biznes. jest to otworzenie drukarni w dosc duzym miescie. glownym zamiarem jest nastawienie sie na studentow, czyli wydruki roznego rodzaju prac i projektow na wielkim formacie. sam studiowalem architekture niedlugo lecz wystarczylo zeby sie przekonac o ile prosciej jest zrobic projekt na komputerze i oddac do druku niz siedziec godzinami i rysowac. planuje zakup plotera wielkoformatowego byc moze ksera i sprzedaz artykulow papierniczych. nie jestem tylko przekonany czy to dobry pomysl? czekam na rade
Co na to powiedzial mój mąż (właściciel drukarni): jeżeli odpalisz tą dzialalność blisko uczelni, gdzie nie ma dużej konkurencji i cena za ksero nie spada poniżej 0,10zł/A4 to moze zwiążesz koniec z końcem.. Co do plotera - to jest bardzo wąski rynek i raczej na tym za wiele nie zarobisz.. Co do maszyn - im tańsze, tym droższa eksploatacja. Jeżeli już to warto kupować drukarki laserowe z opcją ksera - studenci będa często przynosili pliki do druku. Możesz też poszerzyć dzialalność o przyjmowanie zleceń przez internet. Można też pokusić się o zakup bindownicy tradycyjnej i kanalowej. Podsumowując - najważniejsze to bliskość studentów i brak powaznej konkurencji i niskie koszty lokalu.
|
|