Witam serdecznie,
Już od jakiegos czasu, jak wiekszość z Was, szukam ciekawego pomysłu, który mógłby stanowić dodatkowe a może i główne źródło utrzymania. Ostatnio wpadł mi do głowy pomysł związany z drukowaniem zawieszek (na początek ubraniowych). Dla niewtajemniczonych, chodzi o tekturowe, może także plastikowe kartoniki z nazwą, logo producenta, dystrybutora itp. Pomysł wziął się stąd, iz mam dobrego kolegę, który posiada 4 duże hurtownie na południu kraju z ciuchami (głownie bielizna) i dużą część z nich, które zamawia w Chinach oznacza właśnie swoim logo w postaci zawieszek. Spotykam mnóstwo tych wyrobów w sklepikach u mnie, na targu. Powiem szczerze, że przed rozmową z nim, chciałem zasięgnąć Waszej opinii. Nie myślę o założeniu jakiejś agencji reklamowej, tylko o prostej "manufakturze". Zdaję sobie sprawę, że jeden klient to mało, ale jeżeli byłby pewny jeden odbiorca, to można zaryzykować i oczywiście szukać innych. W mojej miejscowości jest jesczcze duży producent odzieży dziecięcej. Cena takiej zawieszki, nie jest duża (tak myslę około 8 do 11gr.) więc musiałaby to być duża ilość, kilkadziesiąt tyś. szt (temat do dyskusji z kolegą). Dodatkowo, mam innego dobrego znjomego, który właśnie rozpoczął swoją działalność w zakresie projektowania: katalogi, wyposażenia wnętrz typu: projekty stojaków, ekspozycji itp. Ma oprogramowanie, więc mozna by klientowi zaprojektować np. nowa grafikę.
Pytanie do Was czy nie mając doświadczenia w drukarni (chociaż to żadna profesjonalna drukarnia) jest sens porywac się na coś takiego? Musiałbym zainwestować w drukarkę ( kilka tys. zł) być może dwie. Drukarki takie drukują też na materiałach tekstylnych (metki do wszywania). Komputer potrafię obsługiwac na niezłym poziomie (obecne moje głowne narzędzie w pracy), ale te drukarki zazwyczaj są obsługiwane bez kompa. Można też klientowi zaproponowac przy okazji druk wizytówek.
Pomysł dojrzewał już od jakiegoś czasu i tak jak mówię, zanim pogadam z kolegą (na nim na początku oparłbym przychód) chciałem zasięgnąć Waszej opinii. Może ktoś z Was zna podobny temat i może coś doradzić, lub odradzić?
Z góry dzięki za podpowiedzi i sugestie.