Witam. W Krakowie pełno jest klubów, ale nie dużo jest takich jak Kitsch - dwa bary, dwa parkiety, duży klub. Posiadanie własnej dyskoteki to moje marzenie, aktualnie jestem barmanem, wiec cos w tym kierunku robie :P w planach mam wyjazd w przyszłe wakacje do Irlandii również za bar (praca załatwiona). Sporo czasu spędziłem w klubach jako klient i jakie takie rozeznanie mam. Nie mam jednak pojęcia o inwestowaniu we własny klub, o prowadzeniu klubu, organizacji, żeby to wszystko się kręciło.
Wyglądałoby to tak:
POMIESZCZENIA:
a) dwa parkiety – mały i duży
b) dwa bary z miejscami siedzącymi
c) dodatkowa sala z miejscami siedzącymi
d) szatnia
e) ubikacje
a) DWA PARKIETY
- rozstawienie nagłośnienia
- rozstawienie naświetlenia
- w dużej sali parkietowej DJka
b) DWA BARY Z MIEJSCAMI SIEDZĄCYMI
- cały przyrządzony bar z ladami barowymi i krzesłami barowymi
- krzesła i stoliki
c) DODATKOWA SALA Z MIEJSCAMI SIEDZĄCYMI
- loże ze skóry przy stołach
- ekran TV
d) SZATNIA
- szatniarz
- wieszaki z numerkami
e) UBIKACJE
- męskie i damski
- ubikacje, pisuary, umywalki
Rozmieszczenie pomieszczeń, barów, ubikacji, i DJa mam na kompie, sam narysowałem (zwykły rysunek w paincie).
Czy ktoś orientuje sie ile trzeba mniej więcej mieć pieniędzy na zaczęcie akiego biznesu ? Lokal byłbym wynajęty, część sprzętu barowego dostarczyli by za darmo producenci alkoholi, wszystkie meble (stoliki, loże, stoły) trzebaby kupic (moze jakies zniżki ?), do tego sprzed muzyczny, oswietlenie (zwykle lampy ale tez swiatelka, stroboskopy...), zrobienie ubikacji...wystroj po czesci mozna zrobic samemu, nie trzeba wcale dekoratorów i profesjonalistów.
I pytanie: zakładając ze mamy juz gotową dyskoteke, 2 tygodnie przed otwarciem były rozdawane ulotki, na słupach były reklamy, na ulicach były namalowane loga klubu...czy taka dyskoteka przynosi zyski juz w pierwszym miesiącu ? Zakładając, ze klienci są.
Ile trzeba miec kasy, zeby takie cos otworzyc i ile zeby utrzymac (czynsz, pensje dla pracownikow - barmani, zmywak, dj, ochrona, bramkarze, do tego prąd, woda, środki czystości.