Witam,
Jak większość użytkowników zwracam sie z tą samą prośbą o nakierowanie bądź sugestie odnośnie własnego biznesu.
Zacznę od początku.....Kilka miesięcy temu wraz z ojcem kupiliśmy duży zakład krawiecki będący własnością dużej znanej Amerykańskiej Firmy. Ojciec przez wiele lat pracował w tym zakładzie jako prokurent firmy. Nie ukrywając produkcja odzieży w dzisiejszych czasach nie jest łatwym interesem nawiązując do tego, że nie posiadamy wymaganych certyfikatów aby brać udział w większości przetargach (Certyfikaty pozostały własnością amerykańskiej firmy). Jedyny certyfikat jaki posiadamy to certyfikat GORE.
Czyli można powiedzieć ze przejęliśmy nieruchomość z wyposażeniem i stokiem materiałów wraz z załogą doświadczonych pracowników ok 40 osób. Głownie specjalizujemy sie w szyciu odzieży ochronnej z materiału cordura, modakryl, polrtec, itp. Cały czas walczymy o klientów, poszukujemy zleceń i jest naprawdę ciężko. Ostanio nawet zaczęliśmy szyć spodnie za gorsze... oraz produkcje polarów na bazary aby mieć chociaż na pokrycie kosztów. Nie muszę pisać ile kosztuje miesięczne utrzymanie dużej nieruchomości + opłaty + wynagrodzenia pracowników, itp. Biorąc pod uwagę ze pracownicy nie chcą się godzić na urlopy bezpłatne.
Cały czas myślę jak zdobyć klientów ( spam ogłoszeń telefonów = małe zainteresowanie).. nie mogę spać po nocach....brak zaoszczędzonych środków.... strasznie mnie to przygnębia.
Wiem, że ludzie maja większe problemy gdyż nie maja nawet podstawowych narzędzi do rozpoczęcia własnego interesu. Dlatego posiadając tak duży obiekt ponad 3000m2!!! Planuje sprzedać część maszyn szwalniczych, pozostawić małą grupę prawników dla szycia malej ilości zleceń i rozkręcić nowy biznes na terenie zakładu. Ale.......... problem pojawia się gdyż pracownicy muszą dostać odprawy a to są ogromne koszta. .
Teraz nasuwa sie pytanie?? W co wejść ? Handel? Uslugi?
Posiadam 2 rampy i 2 ogromne magazyny, praktycznie puste... 2 pietra.... maximum wolnej przestrzeni. Lokalizacja !! – 20 Km od Niemieckiej Granicy !!!
Wciąż biję sie z myślami i zmieniam pomysły co dzień.. może hurtownia? Mozę import i sprzedaż palet RTV AGD lub quadów? Mała spedycja?
Nie potrafię podjąć decyzji a czas leci i nie powiada sie kolorowo.
Proszę o sugestie lub ewentualnie propozycje współpracy........Naprawdę jest potencjał tylko trzeba umieć to wykorzystać..
pozdrawiam