Witam, szukam już od dość dawna pomysłu na biznes, ciągle coś wpada do głowy, ale jak się zrobi większą analizę to zawsze się słabo kalkuluje. Dlatego zwracam sie do Was może coś mi podpowiecie.
I BIZNES
Mam lokal nie duży (ok 25m2) w samym centrum małej miejscowości (ok 3 tys. ludzi), praktycznie wszystko tam jak na mój gust już jest no ale szukać pomysłu trzeba.
Moim zdaniem najlepszy pomysł jaki dotąd wpadł mi do głowy jest otworzenie sklepu z artykułami biurowymi i papierniczymi do tego dorzuciłbym pieczatki, itp. oprócz tego zrobiłem już kilka stron internetowych dla firm i chciałbym to kontynuować, dlatego byłyby także usługi tworzenia stron www, reklamy internetowej oraz projektowanie i wykonywanie wizytówek. Trochę mały jest lokal jak do tego wszytskiego no ale myśle że byłoby to wykonalne. Konkurencja z art. biurowymi jest dość blisko, ale myśle że dobra obsługa i jakość oraz szeroki zakres usług starczyłyby na to by firma przynosiła zyski mimo małej miejscowości. Pytałem trochę osób które sprzedawały w takich punktach i mówiły że jest to opłacalny biznes. Co wy o tym myślicie?
Z innych pomysłów co do biznesu miałby być sklep z art chińskimi, coś w rodzaju "Za 5 zł". Tylko jest to chyba za małe pomieszczenie i nie widze zarobku większego w tym biznesie.
II BIZNES
Mam lokal dość duży (ok 200m2) na obrzeżach miasta tzn. na jednym z nowych osiedli domów jednorodzinnych, miasto ma ok 25 tys ludności. Pomieszczenia lokalu spełniają wszystkie normy sanitarne, łazienki pom. socjalne itp. (kiedyś był tam sklep spoż.). Nie mam pojęcia co można by było tam otworzyć, na pewno nie sklep spoż. bo już kiedyś nie wyszło z tym biznesem.
Ostatnio wpadł mi do głowy taki oto pomysł i nie wiem czy jest on wykonalny. Chciałbym zrobić coś w rodzaju salonu odnowy biologicznej chociaż nie wiem czy to odpowiednia nazwa. Co miałoby się tam znajdować: oczywiście solarium, jakiś rodzaj sauny (nie wiem jaki najlepszy), vacu line i są takie specjalne urządzenia do masażu (20 programów masażu, trzeba podłączyć kabelki na ciele i coś sie tam robi, oczywiście jakieś kamienia wulkaniczne itp.) wszystko co mogłaby wykonywać osoba bez wykształcenia w tym kierunku. Nie wiem czy jest to opłacalny biznes, nie mam żadnego doświadczenia w tej branży. Wiem, że potrzeba tutaj sporo pieniędzy na rozwinięcie takiej działalności. Moze ktoś w forumowiczów prowadzi taki biznes, lub zna się na tej branży to proszę o jakieś sprawdzone rady.
Alternatywą do tego biznesu
mogłaby być pizzernia ale mam złe przeczucie co do tego pomysłu, poza tym wydaje mi sie że w tej branżu potrzebowałbym kogoś z doświadczeniem by pokierował tym biznesem na początku (czyli. tzw. żeby wprowadził w biznes)
PS. Oczywiście inne pomysły co do tych lokali też są mile widziane. pozd