Witam!
Jestem nowa na forum. Mam 8 miesięcznego synka, od kilku tygodni myślę o własnej działalności. Przedstawię Wam dwa projekty i proszę o rady.
1) Organizowanie wyjazdów na turnusy rehabilitacyjne dla dzieci niepełnosprawnych. W sieci wiele ośrodków prowadzących takie turnusy się ogłasza, więc może udałoby mi się pośredniczyc. Byłyby to wyjazdy grupowe, tu pewnie umowa z jakimś przewoźnikiem. Niestety nie posiadam dużej gotówki, więc interesowałyby mnie informacje na tema dotacji czy kredytów jakie mogłabym uzyskac. Z UP dostałabym 13 tys., ale to kropla w morzu. Nie wiem też jak wyglądałoby krok po kroku założenie takiej działalności (czy to działalnośc czy może organizacja?)
2) Trochę "oklepany" pomysł, aczkolwiek trochę inny niż te, które się pojawiały na forum. Otóż myślę o takim miejscu, gdzie dzieci mogłyby się nie tylko pobawic, ale również posłuchac bajek w odpowiedniej scenerii. W swoich "wizjach" widzę jakiś obraz z projektora, odpowiedni podkład muzyczny, sceneria składająca się z postaci z danej bajki itp. . Do tego jeszcze kącik z kredkami, malowankami. Odpadają baseny kulkowe itp. Chciałaby, żeby to miejsce łączyło zabawę z rozwijaniem umiejętności dzieci. Rodzice mogliby przychodzic z dziecmi lub je zostawiac. Koszt - pobyt 1godz.- 6 zł., każda kolejna -3. Tak samo jak przy pierwszym pomyśle proszę o napisanie krok po kroku jak mogłabym się do tego zabrac.
Który pomysł jest bardziej realny do wdrożenia i który pochłoniłby mniejszy wkład finansowy? Z góry dziękuję za odpowiedź.