Chcę ze swoim wspólnikiem założyć firmę wykonującą projekty graficzne dla innych firm czy dla osób prywatnych, rzadziej będziemy się zajmowali tworzeniem stron WWW, administracją itd. Generalnie branża IT.
Na początek mamy już klientów zainteresowanych stałą współpracą i kilu na pojedyncze zlecenia.
Problem polega na tym, że nie mamy jeszcze firmy i nie możemy wystawić faktury a tego wymagają klienci.
Ale z kolei po założeniu firmy będziemy musieli od razu kupić oryginalne oprogramowanie z licencjami komercyjnymi a to koszt w granicach 15 - 20 tysięcy złotych, nie licząc kosztu sprzętu, wynajmu lokalu itd.
Na razie pracujemy na oprogramowaniu znajomych firm ale to nie może trwać wiecznie.
I moje pytanie.
Jak wygląda sprawa dotacji, oboje jesteśmy studentami zaocznymi i mamy po 23 lata.
Od dotacji zależy czy otworzymy firmę czy nie. Bo bez oryginalnego oprogramowania możemy jedynie pouśmiechać się do klientów, których jak już pisałem mamy kilku a jeszcze sporo czeka w kolejce.
1. Gdzie szukać pomocy w zdobyciu dotacji w wysokości co najmniej 30 tyś. zł i czy w ogóle mamy szansę na takie pieniądze ?
2. Czy bardziej opłaca się założyć firmę na jednego z nas i jak interes zacznie na siebie zarabiać dodać współwłaściciela czy od razu zrobić spółkę?
3. Czy mogę szukać pomocy w Inkubatorach przedsiębiorczości czy sobie darować?
Z góry dziękuje za odpowiedź i proszę o wyrozumiałość. Czytałem sporo innych tematów ale jeszcze nie do końca orientuje się w przepisach i sporo wypowiedzi jest dla mnie niejasnych.