Witam. Mieszkam w 13 tyś mieście. Razem z kuzynem chcielibyśmy otworzyć małą dyskoteke w pobliskiej wiosce. Skąd taki pomysł?? Mianowicie w mojej okolicy są 2 "dyskoteki" bo dyskotekami z prawdziwego zdarzenia tego nazwać nie moża a raczej wiejskie zabawy z Dj. Ale bawi się na nich od groma ludzi ponad 300 os co sobote a to dlatego że nie ma nic lepszego w okolicy. Znaleźliśmy fajny lokal w remizie w pobliskiej miejscowości. Oddalony o 6 km od mojego miasta a od pozostałych wiekszych wsi oddalona o niewiele więcej. Kuzyn ma 50 tyś gotówki ja chciałbym uzyskać 40 tyś z Funduszu pożyczkowego i wkładu własnego 10 tyś czyli razem około 100 tyś. Lokal nie wymaga za dużych wkładów finansowych dlatego praktycznie cała kasa może iść na wyposażenie i wystrój. Była by to taka dyskoteka na około 400 osób, na której oprócz tego że można się pobawić i wypić można by zjeść jakąś zapiekanke czy hot doga. Na dworze w okresie letnim był by grill. Dodatkowo myśleliśmy o wstawieniu maszyn typu Boxer czy alkomat a może nawet jedno ręki. Napewno wystarczy bo już to wyliczałem pozostaje kilka kwestji na które nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi. A mianowicie:
1. Jakie wymagania stawia sanepid dla tego rodzaju działalności (czyli oprócz alko również jakieś jedzenie z mikrofali)
2. Czy na maszyny takie jak boxer czy alkomat potrzebna jest jakaś specjalna koncesja, ile taka koncesja ewentualnie kosztuje i jak to jest opodatkowane
3. Jaki jest koszt założenia klimatyzacji na sale taneczną o powierzchni około 100 mkw
4 jak wygląda sprawa z pożyczką z funduszu dla spółek gdy jeden ze wspólników wkłada gotówke. Czy łatwiej o taką pożyczkę, czy za gótówkę tego wspólnika można kupować używany sprzęt (bo za pożyczkę w grę wchodzi tylko nowy z tego co kojarze)
Chyba to tyle. Będe wdzieczny za wszelaką pomoc. I proszę nie pisac o chłopakach w czarnych BMW bo to już się przejadło. Wiem również że to cięzki biznes szczególnie dla początkującego ale jak kraść to miliony ;). Dzięki raz jeszcze wszystkim którzy mi pomogą.