Witam
Z góry mowie, że jestem zupełnym amatorem i mam kilka pytan. Pytania mogą wydac się głupie, ale niestety tak to jest jak sie człowiek mało w temacie orientuje.
1. Czy jeśli kupię akcje jakiejkolwiek spółki, to zostanie mi wypłacona dywidenda pod koniec roku? Na przykład nabędę cos z wig20.
2. Na jakiej podstawie powinienem decydować czy dana społka nadaje sie do kupienia? Skąd brac użyteczne informacje?
3. Czy analiza tabelek i wykresów faktycznie jest pomocna, czy mimo wszystko nie jest to w 100% potwierdzone?
4. Na jak długi czas powinienem kupować akcje. Chodzi mi o przykłady. Tydzien, miesiac, kilka lat?
5. Gdzes czytałem, ze maksymalny zysk przy inwestycjach giełdowych to 30% w skali rocznej. W zwiazku z tym jak to mozliwe, ze taki Buffet dorobił sie miliardów?
6. Czy jest mozliwosc inwestowania w zagraniczne społki? Oczywiscie w Polsce.
7. Czesto na amerykanskich filmach widac taka scenke. Stoi zgraja facetów z karteczkami i wrzeszczy do siebie pierdoły w stylu:"kupuje za 800, za 600..itp". O co wtym chodzi? Głupie pytanie, ale zawsze mnie to zastanawiało ;)
8. Co myslicie o takim scenariuszu. Jakis guru giełdowy kupuje akcje pewnej społki, nastepnie publicznnie stwierdza, ze nalezy inwestowac w te własnie społkę po to aby podbic jej cenę i sprzedac z zyskiem.
9. Co to jest "dumping"? Nie znalazłem wyjaśnienia tej definicji w odniesieniu do giełdy.