Witam
Co myślicie o kupowaniu akcji spółek dla dywidendy?Mam na myśli PKO,KGHM i PGNIG.
Ps: Chcę zaznaczyć, że nie jestem biegły w sprawach giełdy
|
Dywidenda |
Dywidenda
Biznes Forum
‹ GPW
‹ GPW - Giełda Papierów Wartościowych
Autor
Wiadomość
Witam
Co myślicie o kupowaniu akcji spółek dla dywidendy?Mam na myśli PKO,KGHM i PGNIG. Ps: Chcę zaznaczyć, że nie jestem biegły w sprawach giełdy
Z własnych osiągnięć:
- PGNIG - na dywidendzie na plus - rok 2009 giełda powoli do góry - PKNORLEN - rok 2008 (Jeśli dobrze pamietam) - +/- ok. zera, giełda w dół KGHM - rok 2009 można było zarobić na dywidendzie, ale nie miałem tych akcji W dużej mierze zależy od koniunktury na rynku, jak giełda idzie do góry to na takich spółkach "dywidendowych" można zarobić, jak w dół to już jest różnie.
Fajna sprawa jak spływa ci co roku extra parę tysi na konto. Na wczasy jedziesz w takim wypadku teoretycznie za darmo.
Istnieją takie strategie inwestycyjne - zakup akcji aby nabyć prawa do dywidendy, a potem ich sprzedaż. Jednak trzeba z tym uważać gdyż po ustaleniu prawa do dywidendy akcje zwykle zniżkują. Z racji tego, że nie jesteś biegły na giełdzie przypominam, że musisz posiadać akcje na 3 dni robocze przed datą ustalenia prawa do dywidendy. Informacje o dywidendzie możesz znaleźć na bierząco w darmowym programie do analizy technicznej PowerTrader (www.powertrader.pl).
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|