|
Działalność a umowy o dzieło i sprawy ZUS |
Działalność a umowy o dzieło i sprawy ZUS
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
Mam działalność gospodarczą od 1 marca br. ale jestem zielony w księgowości. W styczniu br. zawarłem 2 umowy kilkumiesięczne o dzieło na tę samą działalność. Czy te umowy mam wprowadzić do KPiR? Czy do KPiR mam wpisywać swoje wynagrodzenie z tytułu wykonanych usług? Czy składkę ZUS mam wpisywać d KPiR jako rozchód? Czy obecnie mogę zawierać umowy o dzieło lub zlecenie? Czy wtedy zleceniodawca płaci też składkę ZUS za mnie ponownie (ewent. jak wysoką?) czy po zawieszeniu działalności mogę być nadal ubezpieczony w ZUS jeśli będę płacił składkę? Czy prowadzenie elektronicznej KPiR zwalnia z prowadzenia papierowej? Czy składka ZUS ma być płacona z konta działalności gospodarczej czy to nie ma znaczenia z jakiego konta
Masz wystawiać FAKTURY/RACHUNKI za swoje usługi.
dziękuję, ale ja oto nie pytałem. Chodzi mi głownie o to, ze mam dwie wcześniej zawarte umowy o dzieło (przed rejestracją swojej działalności). Czy mogę te umowy kontynuować do zakończenia "dzieła"? Bo czytam różne opinie na ten temat że np. muszą być zmienione na moją działalność a nie na mnie. A przecież "Umowy zawarte - obowiązują". A co jak zleceniodawca byłby się nie zgodził na rozwiązanie umowy i jej zmianę i groził karą???
Wiesz co... czasem to ja naprawdę nie wie jak wam trzeba tłumaczyć.
Przecież napisałem, że możesz, a wręcz powinieneś wystawić fakturę/rachunek na wykonane dzieło. Przypominam, że umowa była zawarta z TOBĄ a nie z twoją jakąś tam "firmą", bo takowej firmy nie ma. Ciągle jesteś ty i nikogo oprócz ciebie nie ma. Wcześniej nie mogłeś wystawiać faktur bo nie prowadziłeś DG, teraz prowadzisz i powinieneś wystawiać faktury (a jeżeli jesteś płatnikiem podatku VAT to wręz musisz). I przepraszam... o jakich "karach" ty piszesz. Czyżbyś nie wykonał dzieła ??????
Ja wiem, że wg niektórych zasadą forum jest, iż "mądry odpowiada głupiemu, czyli temu co pyta". Ale skąd agresja u tych "mądrych"? Przecież konstytucja nie nakłada obowiązku odpowiadania, nawet na głupie pytania. Zresztą nie ma podobno głupich pytań, tylko odpowiedzi bywają.
Zadałem kilka pytań - na temat umowy o dzieło. Dostałem odpowiedź, że mam fakturować lub wystawić rachunek. Jest to jakaś odpowiedź i będę musiał sobie sam odpowiedzieć na pytanie, co z niej wynika. A co do kary - otóż założyłem na wstępie dwie okoliczności. 1. nie wolno w zgodzie z prawem po zarejestrowaniu DG prowadzić umowy o dzieło z tego samego zakresu (takie bowiem informacje docierały do mnie z różnych źródeł - koledzy, znajomi, net).A więc zachodziłaby wówczas konieczność zmiany umowy i przepisania jej na DG. Załóżmy więc taką drogę - zwracam się do zleceniodawcy o zmianę umowy a on się nie zgadza, więc aby być w zgodzie z prawem (jeśli takie jest jak założyłem) muszę umowę "zerwać". 2.W umowie o dzieło jest np. zapis, że "zerwanie" umowy przeze mnie grozi karą. No i stąd moje wątpliwości, jako tego głupszego, nie znającego prawa a pytającego. Ot i cała sprawa. Ale dziękuję za szczere chęci pmocy.
No widzisz. Człowiek tobie odpowiada, a ty nawet do końca nie przeczytasz, tylko sie miotasz.
O jakim "przepisywaniu" na DG ty piszesz ?? I o jakiej "konieczności"? Ile razy można pisać, że zakładając DG nie tworzy się żadnej nowej firmy. Mając DG czy nie mając zawsze stroną umowy jesteś TY - osoba fizyczna i nic się tu nie zmienia i nic nie trzeba "przerejestrowywać". Różnica polega tylko na różnym sposobie rozliczania się z takich umów (i o tym piszę tu po raz 3, a na forum chyba poraz 133). Posiadając DG rozliczasz się z podatków sam, a nie posiadając musi to zrobić za ciebie zleceniodawca. nie zmieniają się natomiast w najmniejszym nawet stopniu ani strony umowy, ani jej przedmiot, ani tez zaciągnięte zobowiązanie PS. Następnym razem, zanim zechcesz napisać coś równie "mądrego", przynajmniej staraj się zrozumieć co piszą inni.
Nie wiem czy jest sens dalej wzajemnie się "miotać" zamiast spokojnie wyjaśniać sprawę.
Pisząc o "przepisywaniu" umowy cytowałem różnych ludzi, którzy mi udzielali tych porad. Rozumiem, że złych porad. Pierwszy raz dopiero przeczytałem, że tworząc DG nie tworzę nowej "firmy"- no cóż myślałem inaczej - jestem tylko mgr inż. maszyn a nie mgr ekonomii. Ponieważ na studiach mnie nauczyli liczyć do 3 więc starałem się policzyć te "Twoje 3 razy", ale naprawdę dopiero teraz 1 raz łopatologicznie ekonomicznemu laikowi to wyłożyłeś. Nie traktuj więc wszystkich na świecie jak doktorów nauk ekonomicznych - równie dobrze mógłbym się mądrzyć ze swojej specjalności jaką jest ratownictwo górnicze. No ale cóż, dzięki za "nauczkę - naukę" i na przyszłość życzę Ci więcej spokoju podczas czytania i odpowiadania na pytania zwykłych ludzi. Pozdrawiam
Sprawdź również podobne tematy:
- Umowy o dzieło a własna działalność
- Umowy o dzieło a własna działalność - ROZWIĄZANIE UMOWY O DZIEŁO - Podatek od umowy o dzieło - Podatek od umowy o dzieło - Podatek od umowy o dzieło - Podatek dochodowy od umowy o dzieło - Umowa o pracę + umowy o dzieło - Podatek dochodowy od umowy o dzieło... Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|