|
Dzialalnosc dydaktyczna-udzielanie korepetycji |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
Witam, chcialabym zasiegnac informacji na temat zalozenia firmy zajmujacej sie udzielaniem tzw. korkow. W tym celu bardzo prosze o uwagi dotyczace krok po kroku tego, od czego powinnam zaczac. Przede wszystkim interesuje mnie, czy zalozeniem firmy zajac sie jeszcze w tym roku, czy poczekac do nastepnego roku i wraz z jego poczatkiem otwierac dzialalnosc. Poza tym, zastanawiam sie od czego tak naprawde zaczac. Nie wiem nic na temat podatkow, nie wiem kto to VATowiec a kto nim nie jest. Nie mam pojecia co to ryczalt i na czym mialby polegac. Przeciez nie bede wystawiala dzieciom faktury po kazdej lekcji, wiec zupelnie nie rozumiem jak to wszystko "ugryzc ". To wszystko jest niezmiernie dla mnie trudne, wiec bede bardzo bardzo bardzo wdzieczna za kazda pomoc w tej sprawie.
Moim zdaniem nie ma co czekać :-) Ale ja zawsze byłem w gorącej wodzie kąpnay ;-)
Jeżeli nie masz pojęcia o rachunkowości to ciężko będzie Ci to wszystko złapać po postach z forum. Proponuję zasięgnąć informacji u kogoś znajomego kto zna się na temacie i na bierząco będzie odpowiadał na Twoje pytania i wyjasniał wszystkie wątpliwości. Co do samej procedury zakładania DG to było to wielokrotnie opisywane na forum także znajdziesz to bez problemu. Jeszcze tylko krótkie nawiązanie do Twoich wątpliwości - oczywiście, że nie będziesz wystawiać dzieciom faktur, bo nie ma takiej potrzeby i nie bedziesz VATowcem. Będziesz rozliczać się właśnie na ryczałcie czyli płacić stałą kwotę podatku.
|
|