Witam. Chcę założyć małą firmę z kolegą i mam pytanie czy trzeba tworzyć spółkę czy można po prostu założyć DG i wpisać w niej dwie osoby?
Ma być jak najprościej i (wiadomo) jak najtaniej :)
|
Działalność gosapodarcza w dwie osoby. |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
Witam. Chcę założyć małą firmę z kolegą i mam pytanie czy trzeba tworzyć spółkę czy można po prostu założyć DG i wpisać w niej dwie osoby?
Ma być jak najprościej i (wiadomo) jak najtaniej :)
Albo spółka albo go zatrudnij.
Nie jest to dobra wiadomość. Szkoda, że nie ma już S.C. :-(
teraz jest po prostu spółka, zasady takie same jesk s.c.
jak to nie ma już spółki cywilnej?
Nie ma już tej nazwy. Przynajmniej nie występuje ona w przepisach.
dołącze się do tematu, a jak to jest, jeżeli małżeńśtwo, moge żone zatrudnić powiedzmy na pół etatu? bo słyszałem że nie
Prowadząc spółkę - możesz. Będzie ona normalym pracownikiem.
To ja mam jeszcze jedną sprawę odnośnie spółki. Żeby założyć spółkę z kolegą każdy z nas zakłada DG i podpisujemy umowę spółki. Zgłaszamy to w gminie, skarbówce i urzędzie statystycznym. Jak to wygląda potem od strony rachunkowości? Z tego co wiem to vat rozlicza się wspólnie w spółce a dochodowy na podstawie KPIR spółki dzieli się po połowie i każdy składa sam zeznanie podatkowe. Ale jak to jest z kosztami? Czy wszystkie rzeczy które wiążą się z prowadzeniem DG wrzucam w koszty spółki? Przecież mogę uzyskieać też przychody robiąc coś sam na własną DG i prowadząc własną KPIR. Czy wrzucam tam na co jest wystawiona faktura? Tylko jak jest wtedy np z samochodem, bo raz mogę nim jechać coś zrobić "dla spółki" a raz na własną DG, to co mam brać dwie różne faktury za paliwo? Czy chodzi o to żeby dany koszt był ujęty tylko jeden raz a koszta za telefon, amortyzację samochodu, koszty paliwa, zakup materiałów itp mogę wrzucić tam gdzie mam jakieś nadwyżki?
pozdr
Można to rozwiązać na kilka sposobów. Proponuję skorzystać z porady księgowego :-)
Dzięki, narazie poczekam na pomoc kogoś życzliwego kto orientuje się w temacie.
Ale mi pojechałeś ;-)
Poważnie - jest kilka możliwości rozliczeń księgowych. Proponuję skorzystać z pomocy księgowego - wyjaśni wszystko dokładnie.
Nie miałem zamiaru Ci pojechać. Jeżeli poczułeś się urażony to przepraszam. Po prostu zadałem pytanie i liczę, że jeżeli ktoś zna na nie odpowiedź to pomoże i wyjaśni tą kwestię, takie chyba jest założenie tego forum. Mam nadzieję, że to forum nie działa tylko na zasadzie doradzania do jakiego specjalisty należy się udać.
Żartuję z tym "pojechaniem" ;-)
Najprostszym rozwiązaniem jest wrzucanie wspólnych kosztów do kosztów spółki a swoich własnych do własnej działalności. Na koniec miesiąca wystawiacie spółce faktury na takie same kwoty (żeby zysk w spółce był na zero) i rozliczacie się osobno we własnej działalności.
Dzięki. Rozumiem, że w takim razie porządek w papierach musi być i jeżeli nawet używam samochodu, który jest wpisany do mojej DG, do celów uzyskania przychodów w spółce to koszty związane z jego eksploatacją wliczam do mojej DG a nie do spółki? Pytam o to bo gdyby wszstkie koszta można wrzucić do spółki to rozliczenie vatu byłoby tylko jedno a jeżeli nie to muszą być 3 rozliczenia vatu, czy tak?
|
|