Witam,
mam kilka pytań dotyczących założenia działalności gospodarczej.
Może na początku parę słów (: Jestem osobą uzależnioną od serwisu aukcyjnego Allegro, czasami zdarzyło się mi coś sprzedać (w dwie strony dotyczy głównie odzieży). Ostatnimi czasy postanowiłam podreperować swój studencki budżet. Dokonałam zakupów z second handach i...efekt przeszedł moje oczekiwania. Zyski z pojedynczych sztuk wynosiły od około 300% do ponad 1000% (średnio blisko 600%). Nie ukrywam, że jest to po części zasługa solidnego wykształcenia informatycznego (ehh...te zarwane noce w 2. klasie liceum nad grafiką...) i plastycznego. Mimo, że moja poważna "przygoda" z tym trwa zaledwie 3 miesiące, mam już grupę stałych klientów i jak dotąd ani jednej niezadowolonej osoby.
Chciałabym zalegalizować i poszerzyć tą działalność. I mam w związku z tym kilka pytań.
1. O jakie dotacje najlepiej się starać i gdzie? Tzn jakie są najbardziej osiągalne w moim przypadku? Wiem, że istnieją google, ale liczyłabym na radę jakiejś doświadczonej osoby ;) Wystarczy lakoniczna odpowiedź - oczywiście szczegóły odszukam sama i doczytam.
Dodam, że studiuję dziennie, więc nie obejmuje mnie żadna pomoc dla bezrobotnych. Ze swojej strony mogę dysponować kwotą do 5 tysięcy złotych.
2. Zniżka na ZUS jest nadal aktualna? Obiły mi się o uszy plotki o jej likwidacji.
3. Jaki sposób rozliczenia polecacie?