Witam wszystkich.
Mam kilka pytań, a sprawa jest wielowątkowa. Postaram się najpierw przybliżyć sytuację.
Od przeszło 3 lat prowadzę działalność gospodarczą (sklep spożywczy). Mieszkam w mieście w którym to mieści się mój sklep. Rozliczam się na zasadzie książki przychodów i rozchodów.
Postanowiłem zmienić nieco tryb życia i wyprowadzić się na wieś. W związku z powyższym jestem na etapie zakupu domu, a konkretnie gospodarstwa. Łącznie grunty mają powierzchnię 2,5 ha. Wszystko składa się z z 3 działek: 1. ok 2ha gruntów rolnych, 2. ok 0,2ha grunty rolne i sad, 3. 0,3ha działka rolna częściowo zabudowana. Na tej ostatniej znajduje się dom (świeżo po generalnym remoncie), drugi dom do remontu, 3 budynki gospodarcze. Wszystkei działki są wpisane do jednej księgi wieczystej.
Gospodarstwo jest położone w innym powiecie niż sklep, zmieni się więc moje miejsce zamieszkania.
Zamierzam prowadzić tam hodowlę zwierząt (ozdobne zwierzęta gospodarskie), uprawiać owe 2ha ziemi również na te potrzeby.
Nie planuję zlikwidować działalności gospodarczej.
Pytania:
1.Czy prowadząc również sklep mam możliwość przejść na ubezpieczenie w KRUS?
2.Czy nie będąc rolnikiem (nie mam doświadczenia w pracy na roli, nie mam również szkoły rolniczej) będę zmuszony płacić podatek od nieruchomości czy też podatek rolny?
3.Co zrobić, aby zostać owym rolnikiem? Chciałbym korzystać z dotacji unijnych, preferencyjnych kredytów.
4.Jak bank w momencie zaciągania kredytu hipotecznego na zakup tej nieruchomoci podejdzie do tematu? Potraktuje to jako dom i działkę, czy też może odmówić udzielenia kredytu z racji tego, iż jest to działka rolna?
5.Czy hodując zwierzęta, powiedzmy za pół roku chciałbym jakieś sprzedać będę musiał płacić podatki jak w przypadku każdej innej sprzedaży w mojej DG?
Póki co to tyle, choć z pewnością będę pytał dalej w niedalekiej przyszłości.
Bardzo proszę o odpowiedzi na jakiekolwiek z pytań.
Pozdrawiam