|
Działalność gospodarcza i umowa zlecenie |
Działalność gospodarcza i umowa zlecenie
Biznes Forum
‹ Podatki i ZUS
‹ ZUS - Zakład Ubezpieczeń Społecznych
Autor
Wiadomość
Prowadze dzialalnosc gospodarcza placac pelne skladki zus za siebie. Obecnie, podejmujac wkrotce prace na umowe zlecenie z pensja wyzsza od minimalnego wynagrodzenia, zastanawia mnie, jak wyglada sprawa z placeniem skladek zusowskich w przypadku dalszego prowadzenia dzialalnosci i jednoczenie stalej pracy, poczatkowo na umowe-zlecenie. Czy ktos z Was orientuje sie w tych sprawach praktycznie? Czy oplacam tak jak do tej pory calosc skladek, czy sa one odprowadzane z pensji pracodawcy?
Pracować można na umowę o pracę. Na umowę zlecenie się nie pracuje jeno świadczy zlecenie.
Jeżeli prowadzisz DG lub jesteś zatrudniony na umowę o pracę, to od umowy zlecenia, nie płacisz składek na ubezpieczenia społeczne, a tylko na zdcrowotne.
czyli oplacam "od siebie" skladke zus na ubezpieczenie zdrowotne, a reszta skladek spolecznych zostaje odprowadzona od umowy zlecenia ? dobrze rozumiem ?
dzuiekuje za informacje
odwrotnie - przecież chyba napisałem dość wyraźnie
Witam!!
Jestem studentem pracuję na umowę zlecenie 13zł brutto / h. Znajomi powiedzieli mi, że dobrze w moim przypadku założyć działalność gospodarczą i podpisać umowę zlecenie na firmę. Więcej wtedy ponoć można zarbić + odliczenia paliwa itp. Mógłby mi ktoś to wyjaśnić ?:)
Widze, ze tylko odliczasz...to teraz sobie dolicz...350 ZUS pozniej ok 700 zł....podatek od dochodu...kupa czasu spedzona przy rozliczeniach. Ja bym sie w to przy tym nie bawil.
Witam !
Chciałbym wykorzystać fakt iż prowadzę działalność gospodarczą i jestem na małym ZUS-ie, ponieważ niedługo będę podpisywał umowę zlecenie z inną firmą. Przeczytałem na jednej ze stron że w momencie kiedy przedmiot wykonywanej umowy zlecenia jest taki sam jak działalności gospodarczej to nie należy odprowadzać składek na ubezpieczenia społeczne i ubezpieczenie zdrowotne z umowy zlecenia. Czyli musiałbym uaktualnić PKD. Czy to jest legalne ? Nie chce mieć nie przyjemności.
Jeżeli prowadzisz DG, to po prostu wystawiasz fakturę za wykonane usługi.
Jeśli nie prowadzę działalności gospodarczej, czy mogę podpisać umowę o występ artystyczny??
Możesz Umowa o dzieło lub zlecenie
Sprawdź również podobne tematy:
- UMOWA ZLECENIE A DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZA
- Działalność gospodarcza a umowa o dzieło/zlecenie - Renta rodzinna a Umowa zlecenie a Działalność gospodarcza - Umowa zlecenie czy wlasna dzialalnosc gospodarcza...??? - Umowa o prace a działalność gospodarcza - Umowa o dzieło czy działalność gospodarcza. - Działalność gospodarcza czy umowa o dzieło - Działalność gospodarcza vs. umowa o pracę - Umowa o prace a działalność gospodarcza Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|