Witam
Jako ze jest to mój pierwszy post mam nadzieje iż nie zostanę zjedzony ;) bardzo wdzięczny bym był również za wyrozumiałość ;-) …
Tak więc przechodząc do meritum pragnął bym dowiedzieć się czegoś w temacie ‘założenia DG’ ( tu oczywiście wcześniej nie omieszkałem zapoznać się z bardzo obszernymi informacjami na ten temat zamieszonymi zarówno na forum jak i w sieci jednakże nie znalazłem jakichkolwiek wskazówek na temat który mnie interesuje ) … może parę konkretów :
Tak więc od kilku lat zajmuje się wyrobem ( produkcja ) pewnego towaru – pierwsze sztuki wykonałem dla siebie jak się okazało znajomi również zapragnęli posiąść owe przedmioty tak wiec zacząłem w wolnych chwilach je wykonywać następnie ( ku zaskoczeniu ) znajomi zaczęli mnie nękać ze ich rodzina jak i inni znajomi również „by chcieli coś takiego mieć” z biegiem czasu się to moje hobby rozkręciło tj. jestem nagminnie nagabywane już nie tyle przez przyjaciół co przez osoby zupełnie mi obce by wykonać dla nich kilka a nawet kilkadziesiąt sztuk – tu przyznam że zaczęło mnie to troszkę irytować gdyż w końcu nie jest to moja praca. Pewnego dnia przeglądając oferty z podobnym asortymentem ( również w sieci ) z nie lada zaskoczeniem zobaczyłem że przedmioty które wykonałem dla znajomych znajomych znajdują się w ofercie dwóch firm ( Izrael i China ) i tu po kilku godzinnych poszukiwaniach w prasie branżowej jak i w sieci doszyłem do że jestem jedyna osobą wykonującą tego typu przedmioty – i tu moje pytanie chciał bym zarejestrować DG by się na poważnie zająć tematem jednak jest jedno małe ale – konkretnie chodzi o fakt że chciał bym zarejestrować się jako producent a tu przyznam że sprzęt jakim dysponuje nie jest sprzętem homologowanym itd. Reasumując czy można produkcje rozliczać w jakimś ryczałcie ? bez wyszczególniania jak to zrobiłem gdzie i po co … może zabrzmi to śmiesznie ale chciał bym płacić podatek jednak obawiam się że zaraz by się zaczęło a to skąd są maszyny ( wszystko oczywiście 100 % legal. ) ile tego sprzętu jest jakieś inspekcje kontrole itd. Tu jestem kompletnym laikiem niestety nie wiem czy etap produkcji musze jakoś udokumentować czy też można to obejść jakimś ryczałtem czy czymś w tym stylu. Jeżeli ktoś coś z tego zrozumiał wdzięczny bym był za wszelkie informacje.
Pozdrawiam