|
Działalność gospodarcza w Niemczech a praca w Polsce??? |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
Witam.Jestem z zespołu muzycznego który od 10 lat legalnie pracuje w Niemczech i tam się rozlicza.Nie figurujemy tutaj w żadnym urzedzie skarbowym -nie mamy tych "nipów" czy czegoś tam do rozliczania się.Czy możemy wykonywać legalną pracę w Polsce (okazjonalnie wesela czy imprezy dla firm wtedy kiedy mamy przerwy w kontraktach za granicą)?Czy możemy pracować na umowę o dzieło....wtedy zleceniodawca odprowadza podatek VAT--i czy "skarbówka" się do nas nie doczepi? Może Wy mnie poratujecie jakąś informacją bo już nie wiem gdzie szukac odpowiedzi ...Pozdrawiam.
Masz obywatelstwo polskie?
Tak ...mieszkam na stałe w Polsce i jestem tu zameldowana.Ale a racji wykowanego zawodu w Niemczech tam jest zerejestrowana firma.
To nie widzę problemu, możesz tutaj pracować na umowę.
Dziękuję ...ale mam jeszcze pytanie.Czy jeśli np.pracując na umowę-zlecenie ( nie wszyscy chcą zatudnić na umowę o dzieło) wolno mi wystawić rachunek z adnotacją że rozliczam się w Niemczech --Steuernummer...XXXX..??? I czy ten rachunek muszę przedstawić w Urzędzie Skarbowym ....czy zatrzymać do rozliczenia w Niemczech?......Ufff...i to chyba będzie już wszystko.....
Wiem, że w drugą stronę to działa, czyli pracując w Niemczech nie musisz się opodatkować w Polsce, ale w drugą stronę nie jestem pewien.
Dziękuję ...chyba sie nie obejdzie bez wizyty w Urzędzie Skarbowym.
|
|