Witam
Od dłuższego czasu myślę nad własną firmą, gdyż mam już dość pracy pod kimś. To znaczy wiem czym się będę zajmował, a mianowicie będzie to firma informatyczna. Na razie jedno osobowa, z czasem zamierzam zatrudnić jedną lub dwie osoby.
Mniej więcej mam już gotowy biznes plan, listę wydatków jakie muszę ponieść na start, listę wydatków co miesięcznych, oraz przychodów jakie przyniesie firmie.
Wczoraj byłem w powiatowym urzędzie pracy z pytaniem gdzie mam się udać lub do kogo z głosić, aby uzyskać więcej informacji na temat dofinansowania. Pani z okienka podała mi dokument, że tak powiem " z regułami jakie obowiązują przy staraniu o dotacje/dofinansowanie "
Powiedziałem jej że ja chciałbym się starać o dotacja z UE a nie PUP. Na co ona że to nie ma znaczenia bo reguły są te same i muszę być zarejestrowany jako bez robotny. Z tego co wyczytałem na forum mogę pracować gdzie indziej a nawet nie muszę być zarejestrowany i ubiegać się o dotacje na nową działalność. Wydaje mi się że owa Pani wprowadziła mnie w błąd.
I tu pytanie :
1. Czy to prawda że muszę być zarejestrowany jako bez robotny ??
2. Jak ma mniej więcej wyglądać to podanie o do finansowanie, co ma być w tym zawarte ??
2. Czy jeśli bym zgłosił się do firmy która zajmuje się takim pisaniem podań i pomocą w pozyskiwaniu dotacji muszę zapłacić z góry, czy dopiero jak uzyskam taką dotacje ??
4. Czy dalej jest aktualne to że jeżeli będę przedstawiał dochody w firmie to nie muszę zwracać takiej dotacji ??
5. Jakie mam szanse / powodzenie na pozyskanie dofinansowania na moją pierwszą własną firmę ??
z góry dziękuje za pomoc
Tomek