Witam!
wiem że podobne tematy sprzedaży na allegro były wałkowane razy kilka, ale...
od kilku miesięcy sprzedaję różne "wirtualne" przedmioty: konta do gier online, kody na konta premium, ostatnio też doładowania GSM. w sumie można powiedzeć, że to co robię ma charakter sprzedaży ciagłej i zorganizowanej, więc teroretycznie powinienem biec do urzędów i zakładać DG.
ale.. na żaden z tych przedmiotów nie mam faktury vat, paragonu czy umowy kupna sprzedaży. teroterycznie mógłbym sprzedawać "czas poświęcony na zdobycie przedmiotów umowy", ale wydaje mi się to wybitnie naciągane. ogólnie sytuacja jest taka, że przy odrobinie nakładu pracy jestem w stanie legalnie nabyć te przedmioty (kody premium, doładowania GSM) ale o fakturach mogę zapomnieć...
opłaty za prowadzenie DG zjadłyby mnie na starcie.. chciałbym być 100% legalnym, więc szukałem, szukałem i znalazłem info na temat inkubatorów. 200zł/miesiąc + podatek dochodowy. oferta niby ok, ale przy takich kosztach gra przestaje być warta świeczki, nie mam na tyle dużego dochodu z tej zabawy żeby opłacało mi się płacić te 200zł i wychodzić rozsądnie na swoje..
teraz moje pytanie: czy jest sens rejestrować to co robię, czy w ogóle mógłbym dalej LEGALNIE kręcić tym interesem? przypomnę, nie mam żadnych faktur, rachunków itd na towary, a całości nie traktuję w kategoriach podstawowego źródła dochodu (studiuję, pracuję na umowy zlecenie).
czy stały ryczałt od dochodu byłby rozsądną formą opodatkowania? skoro nie jestem w stanie udokumentować kosztów zdobycia towaru inaczej niż przez wycenę swojego czasu to taka forma wydaje mi się sensowna.. ewentualnie po założeniu DG mógłbym poszukać dostawcy kodów GSM który wystawiałby faktury, ale co z resztą mojej oferty?
jeszcze jedna sprawa. zainwestowałem ostatnio w profesjonalny hosting internetowy + domen pl z myślą o przygotowaniu jakiejś strony z ofertą. czy gdybym zdecydował się na sformalizowanie swojej działalności mógłbym podciągnąć koszta hostingu pod poszta prowadzenia DG?
wiem że opis jest raczej chaotyczny, ale liczę na wyrozumiałość. w razie pytań mogę sprecyzować niektóre fragmenty opisu.
liczę na jakieś konstruktywne komentarze i uwagi..