Witam.
Mam taki problem. Jestem lekarzem dentystą zatudnionym na umowę o pracę od 3 miesięcy. Obecnie mam przejść na działalność gospodarczą i w ten sposób świadczyć usługi dentystyczne. Chciałabym skorzystać z ulgi na ZUS przez 24 miesiące i czytałam na forum opinie dotyczące niektórych pomysłów ale oceniane były raczej na niekorzyść (zmiana nazwy stanowiska itp.). Jednak jedna z osób napisała, że można zatrudnić się u obecnego pracownika na minimalną część etatu np. 1/10 i pozostać pracownikiem, a pozostałe czynności wykonywać przez DG. Jednak nikt nie odniósł się do tego. Dzięki temu wykorzystujemy lukę w przepisach mówiącą o byłym pracowniku (który nadal jest obecnym pracownikiem). Co Wy na to?
Świstak 13 listopada 2010:
"Po drugie, wystarczy kontynuować umowę o pracę (albo zawrzeć ponownie), choćby w minimalnym wymiarze na 1/100 etatu (wynagrodzenie 9,36zł miesięcznie). W takim wypadku pracodawca nie będzie byłym pracodawcą, i nowo założona firma będzie mogła świadczyć usługi na rzecz nie byłego pracodawcy korzystając z ulgi ZUS dla nowych firm. W tym przypadku ustawodawca nie zastosował ograniczenia takiej, jak w ustawie o podatku dochodowym od osób fizycznych, gdzie np. podatek liniowy nie przysługuje świadćżącym usługi na rzecz byłego lub obecnego pracodawcy. Ulga ZUS jest zatem powszechniejsza, niż podatek liniowy."