Witam ,
Mam pytanie , czy jeżeli Polak ma założoną działalność w niemczech to przysługuje mu jakiś zasiłek lub coś takiego ???? Orientuje sie ktoś na ten temat .?? Jeżeli tak to prosze o info .
Z góry dziękuje ,
Pozdrawiam
|
Działalność w Niemczech |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam ,
Mam pytanie , czy jeżeli Polak ma założoną działalność w niemczech to przysługuje mu jakiś zasiłek lub coś takiego ???? Orientuje sie ktoś na ten temat .?? Jeżeli tak to prosze o info . Z góry dziękuje , Pozdrawiam
"czy jeżeli Polak ma założoną działalność w niemczech to przysługuje mu jakiś zasiłek lub coś takiego ???? Orientuje sie ktoś na ten temat .?? Jeżeli tak to prosze o info"
Hej! Istotnie instnieje taka mozliwosc, zeby pracowac legalnie w Niemczech (nie jako pracobiorca!-jeszcze nie!) tylko na wlasny rachunek. "Zakladajac" firme w Niemczech nie pozyskujesz jednak prawa do pobierania jakichkolwiek zasilkow (dla bezrobotnych, swiadczen z urzedu pracy czy pomocy socjalnej). Dzialajac jako firma masz prawo do pobierania swiadczen z tytulu rodzinnego na dzieci (nawet jezeli mieszkaja w Polsce)...tzw. "Kindergeld" jest oczywiscie kilka warunkow, ktore nalezy spelnic jak np. zlozyc wniosek, udowodnic rejestracje dzialalnosci, deklaracja z niemieckiego US itd. ale ogolnie sa do spelnienia:)) pozdr
moze jeszcze jako ciekawostke...wysokosc tego rodzinnego (Kindergeld) to 154 EUR miesiecznie na kazde dziecko:)!
Dzięki za info , bo rozumiesz, mam brata w niemczech prowadzi działalność , generalnie budowlanke i ma mały zastój teraz w zimie i jakoś trzeba sie ratować. :-))
|
|