witam.
Prosze o wyrozumialosc i przeczytanie postu do konca.
prowadze gospodarstwo rolne chodz slowo prowadze to za duze slowo, oplacam skladki w KRUS i tu chcialbym zostac. chcialbym otworzyc dzialalnosc pozarolnicza zwiazana z handlem internetowym. Tzn. glownie sprzedaz urzadzen oraz akcesorii elektrycznych na aukcjach internetowych.
W zwiazku z czym mam kilka pytan:
1. jaki dochod moge spokojnie uzyskac nie martwiac sie ze przekrocze pelen pulap i bede musial przejsc do ZUSU.
A jesli przekrocze ten dochod to z jakimi kosztami i konsekwencjami musze sie liczyc?
2. Czy moge prowdzic taka sprzedaz na ksiazke przychodow i rozchodow? i czy bede mogl wystawiac faktury VAT i jak sie z tego rozliczac.
jasli rzeczy sa drobne i czasami ktos nie podaje danych potrzebnych do wystawienia faktur to czy mam wydawac rachunek uproszczony? czy konieczne bedzie zakup kasy fiskalnej i wydawanie paragonu? Osobiscie niechcialbym kasy fiskalnej gdyz nie bedzie to duza rozpietosc rzeczy sprzedawanych, a handle bedzie tylko i wylacznie internetowy.
3. Czy przysluguja mi jakies dotacje, kredyty bezwzrotne, czy z urzedu pracy- chodz nie jestem zarejestrowany. czy cos mi przyysluguje na taka dzialanosc pozarolnicza. Jestem studentem, i mam przepisana na siebie gospodarswo. Nigdzie nie pracuje i nie jstem zarejstrowany w zadnej pracy. tylko oplacam Krus.
Prosze o jakies porady...