|
Działania marketingowe w Waszych firmach |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Marketing i Reklama
Autor
Wiadomość
Jestem ciekawy jakie działania marketingowe podjęliście lub zamierzacie podjąć w Waszych firmach?
Standard czyli wizytówki, faktury na papierze firmowym, oczywiście kartki wysyłane na święta do kontrahentów, strona internetowa, stopka w e-mailu, komunikator, specjalny numer telefonu dla dobrych klientów, gadżety typu długopis, kubek.
a jakie są Twoje plany w tej kwestii?
Próba sprzedaży oryginalnej marketingowej metody badawczej. Branża bardzo wąska - kilkanaście koncernów i dużych firm. Zakres użyteczności w innych podobnych branżach bardzo ograniczony.
Mam nadzieję, że próba udana?
Sprawa jest w toku. Dzisiaj dopiero zbadałem obszar zainteresowania współpracy koncernu z moją małą firmą i po rozmowie wysłałem list intencyjny do dyrektora koncernu. Ale to duży koncern i dlatego decyzje zapadają jeden szczebel wyżej. Na razie jedynym sukcesem jest to, że zainteresowałem klienta.
Więc gratuluję. Wracając do tematu, jakie działania marketingowe przeprowadziłeś w swojej firmie aby ją wypromować?
Do Maciej
[/quote]Więc gratuluję. Wracając do tematu, jakie działania marketingowe przeprowadziłeś w swojej firmie aby ją wypromować?[/quote] Branża kreacji reklamowej jest bardzo konkurencyjna i trudna. Formy stosowałem różne, ale najlepsze efekty to telemarketing połączony z innymi formami. Tu się po prostu "poluje" na klienta, a najlepszym momentem do "strzału" jest moment, gdy klient czegoś potrzebuje. Ogólnie rzecz biorąc, zainteresowanie reklamowe dla branży sektora MSP jest małe. Przedsiębiorcy tego sektora największe oszczędności robią na reklamie, widzę dziesiątki chybionych działań marketingowo-reklamowych. Młode pokolenie biznesu na ogół nieźle zna techniki reklamowe, ale bardzo często uczą się dopiero na własnych błędach.
Dokładnie w tej branży oszczędza się na reklamie - najlepszą formą jest dobre portfolio i znajomości :)
Do Maciej
Potencjalni klienci dzielą się na dwie grupy: na tych którzy znajdują agencję reklamową, po to, żeby przeprowdzić efektywną kampanię reklamową i wiedzą, że to musi kosztować, oraz na takich, którzy traktują agencję reklamową jako potencjalnego wyłudzacza. Przyklad z życia: Panie N. Pan zarabia na słoiku 20 gr, jeśli Pan zdecyduje się na kampanię reklamową Pana produktów i branding, będzie Pan zarabiał 70 gr na słoiku. Odpowiedź Pana N.: Ale przecież to się sprzedaje, to po co wydawać pieniądze na reklamę? Ręce opadają, ale ten przypadek jest beznadziejny i nie rokuje poprawy! Trzeba szukać gdzie indziej!
Niestety wielu przedsiębiorców nie docenia roli marketingu (spotkałem się z tym wielokrotnie) ale nasza w tym rola aby ich uświadomić :)
Sądze, że najlepiej jest stwożyć odpowiednio duże studium przypadków i pokazać klientom sytuacje z życia. Mówienie, że zyska dzięki reklamie nic nie da przy takim kliencie. Jemu warto powiedzieć to między wierszami.
Studium przypadków, to jest to!
Wielokrotnie udało nam się przekonać upartego klienta do lepszego (naszym zdaniem:) rozwiązania, pokazując nasze realizacje dla innych klientów, z informacją, jak funkcjonują dzisiaj. Tak czy inaczej trzeba siać, siać, siać:) W końcu uczymy się od siebie nawzajem. My przygotowujemy dla siebie również przyjemną prezentację multimedialną na CD. Interaktywną i z ciekawymi animacjami. Taka prezentacja to moim zdaniem bardzo dobra forma reklamy, pod warunkiem, że nie jest zwyczajna, powerpointowa, ale najlepiej we Flashu. Wadą jest to, że w branży IT wszystko zmienia się w ogromnym tempie i taka prezentacja może się szybko zdezaktualizować... Ale i ten fakt przy odrobinie kreatywności można obrócić na naszą korzyść:)
Już od pierwszego kontaktu szukamy możliwości komunikacyjnych z klientem. Pierwsze kilkadziesiąt sekund pierwszej rozmowy decyduje często o pozyskaniu klienta lub straceniu klienta. Jest jednak grupa klientów, którzy są "nieprzemakalni" na rzeczowe argumenty i najlepszą metodą jest "odpuszczanie" takich klientów. Oszczędzamy przez to czas!
Tzw. typy niereformowalne :) Oszczędzamy nie tylko czas ale i pieniądze :))
|
|