Witam
Właśnie zakończyłem szkolenie z działania 6.2. Pozostało po nim wiele niejasności i nieścisłości ponieważ firma nasz szkoląca nie miała kompletnie doświadczenia z tego działania. Niestety niema żadnej instrukcji wypełnienia wzorca który jest na stronie WUP-u. A że dużo się mówi o tym że biznes plany muszą być zrobione na cacy :) ( odrzucenie ze względów formalnych lub innych nieścisłości ) mam parę konkretnych pytań:
1.Co należy wpisać w tabeli "Charakterystyka działalności gospodarczej" - identyfikacja wnioskodawcy, w wierszach:
- "Nazwa działalności": np. usługi projektowe czy biuro projektowe,Jan Kowalski;
- "Deklarowane miejsce rejestracji działalności gospodarczej": Gmina Kraków czy adres pod jakim planuję zarejestrować działalność?
2.Czy wkład własny należy wydać na środki trwałe np.: sprzęt, czy można go rozdysponować np. na szkolenia, koszty związane z założeniem firmy…?
3.Na pokrycie jakich opłat można przeznaczyć podstawowe wsparcie pomostowe?
4.Jakie są dokładne kryteria przyznania podstawowego wsparcia pomostowego na okres 6-ciu miesięcy? Czy na wsparcie pomostowe może liczyć każdy BO, który złoży wniosek o jego przyznanie?
5.Czy w ramach zobrazowania doświadczenia zawodowego można załączyć port folio (w formie załącznika) obrazujące dotychczasowe doświadczenie? Mój pomysł to usługi fotograficzne.
6.Czy w tabeli „opis planowanego przedsięwzięcia” w wierszu "Wartości planowanych nakładów" należy podawać jako wartości netto czy brutto? (Nie będę płatnikiem podatku VAT)
7.Czy w tabeli „harmonogram rzeczowo-finansowy” należy ująć wydatki związane z realizacją zleceń?
8.Czy w tabeli „Opis planowanego przedsięwzięcia” – Zakres Przedsięwzięcia… należy uwzględnić wyłącznie działania związane z organizacją przedsięwzięcia tj.: założenie działalności, wynajem lokalu, zakup sprzętu, działania promocyjne (pomijając działania związane z prowadzeniem działalności tj.: wydatki na ZUS, podatek dochodowy, wydatki związane z realizacją zleceń).? Czy też należy ująć zarówno przedsięwzięcia związane z przygotowaniem jak i prowadzeniem działalności, a tym samym wydatki z nimi związane?
9.Czy w "harmonogramie rzeczowo finansowym"należy uzupełnić wyłącznie kolumny dotyczących II i III kwartału 2010r czyli czas przeznaczony na wydatkowaniże dotacji (pozostawiając kolumny dla pozostałych kwartałów 2010 i 2011 r. puste)? Czy też uzupełniamy wszystkie kwartały od momentu założenia działalności do dwóch lat?
Pytania być może dosyć banalne ale coż poziom szkoleń pozostawał wiele do życzenia a ja nadal jestem w kropce :)
Pozdrawiam