Witam Wszytskich bardzo serdecznie.
Zamierzam otworzyć działaność gospodarczą polegajacą na handlu na samym początku gł. kosmetykami na Allegro oraz poprzez sklep internetowy. Chciałabym również przy tym dodatkowo prowadzić działalność usługową tj. serwis kosmetyczny na telefon (zabiegi kosmetyczne, makijaże, porady wizaż i stylizacja oraz konsultacje, sprzedaż kosmetyków door to door itp). Poszukałam, poczytałam i wyciagnełam troszkę wniosków, jednak mam sporo dylematów związanych z tą działanością.
1. Chciałam zarejstrować działaność gospodarczą a jestem zatrudniona na umowe o pracę -czy od działaności odprowadzę zatem tylko składkę zdrowotną ?? A jeśli tak jaka jest obecnie jej wysokość??
2. Ukochany US - zastanawiam się nad forma opodatkowania, czy opłaca mi się rozliczać na ryczałcie czy też na zasadach ogólnych. Wstępnie obliczyłam, iż obrót z miesiąca bedzie w granicach na samym poczatku min. 5 max.10 tyś...w tym zysk z tego to jakieś 25%
Jakie nalezy spełniać ew. warunki by skorzystać z ryczałtu 3% bo tylko to lub podatek liniowy będzie mnie interesował.
3. Chciałabym skorzystać ze zwolnienia przedmiotowego z VAT oraz prowadzić działaność bez kasy fiskalnej...tyle, ze chyba nie mozna przy takim zwolnieniu przekroczyć 10 tyś euro obrotu rocznie, więc co się stanie jak przekroczę??
Jeśli ktoś byłby w stanie mi pomóc, bede wdzieczna.