Witam serdecznie!
Od paru ładnych lat prowadzę dziennik internetowy dla strażaków, ratowników. Prowadzę go wraz z redakcją całkiem za darmo, zysków z reklam nie ma, po prostu robimy to hobbystycznie. Jakiś rok temu postanowiłem postawić na swoim - albo zrezygnuję z tego, albo to będzie moje życiem.
Pomysł powstania naszego serwisu zrodził się w okolicach kwietnia 2006 roku. Na początku byliśmy przekonani, że wszystko jest łatwe i proste, lecz bardzo szybko okazało się, jak bardzo się myliliśmy... Nie będziemy tutaj opisywać wszystkiego dokładnie, bo jest tego po prostu za dużo. Jednak wystarczyło kilka dni i data 18 maja 2006 r. jest oficjalną datą „narodzin” Polskiego Serwisu Pożarniczego, który wkrótce okazał się największym serwisem o tematyce pożarniczej, w sieci.
Statystki z miesiąca na miesiąc idą w górę, potrzebuje tylko trochę pieniędzy na rozwój, mam trzy zarobkowe pomysły, które będą osobnymi działami w Serwisie.
a) Sklep internetowy - gadżety dla strażaków, koszulki, polary, coś podręcznego, prezenty. Nie zabraknie też mundurów, koszulek dla ratowników medycznych oraz gadżetów serwisu. Co do prowadzenia sklepu internetowego posiadam spore doświadczenie - kontakt z klientami, przygotowanie promocji, ofert. Na sam początek chciałbym dostawać jedynie prowizję od producentów, może kiedyś uda mi się pozyskać specjalne wyposażenie do produkcji nadruków, haftów itp.
b) System zarządzania OSP - Z tego co się orientuje na rynku może być tego kilka, są drogie, mało dostosowane. Co to za system? Do prowadzenia jednostek OSP przez prezesów, naczelników, a w tym : Spis członków, ratowników ich kursy, ewidencja wyjazdów do akcji, sprzętu - statystyki itp. System bardzo potrzebny, zamiast paru dni spędzonych przed zebraniami ( są co roku w jednostce), wystarczy wydrukować sprawozdanie w 5 minut, oczywiście jeżeli wszystko prowadzone jest na bieżąco. Jak tutaj zarabiać? Koszt konta, aktualizacje, pomoc techniczna. Wszystko zintegrowane z serwisem Remiza.com.pl
c) Strony www OSP, PSP - Wiele jednostek OSP, czy też PSP ( dokładniej Jednostki Ratowniczo - Gaśnicze) chciałoby mieć własną stronę WWW, a na niej aktualności, sprzęt, członkowie, galeria. Chce stworzyć kreator stron WWW - ciekawe pożarnicze, profesjonalne szablony, do tego aktualizacje, pomoc techniczna - koszt miesięczny, albo półroczny - cena nie jest na razie określona. Dodatkowo każdy news, artykuł na takiej stronie będzie miał możliwość promocji - np, kliknij "dodaj do serwisu", wtedy dana informacja trafi na poczekalnię Remiza.com.pl, redaktor po krótkiej obróbce zamieści to na główną stronę serwisu. Czyli dodatkowym atutem jest zdobywanie niezależnych informacji, materiałów do działu aktualności, artykuły.
To tak w skrócie, znam ten rynek - wiem też na czym mogę zarobić. Problem polega na tym, że nie mam tyle funduszy, aby z tym wszystkim wystartować. Nie mam też zielonego pojęcia, czy jakiekolwiek dofinansowania można pozyskać na aktualizacje, napisanie nowych skryptów. Planów mam wiele, choćby zatrudnienie z czasem osób "niepełnosprawnych" do obsługi klientów, czytelników, korekty tekstów.
Posiadam już przygotowaną ofertę reklamową, które chce rozesłać firmą z branży - http://www.remiza.com.pl/oferta_reklamowa.pdf . Aby czerpać z tego zyski muszę zarejestrować działalność (faktury VAT), pozyskiwać klientów na reklamę. Pytanie do Was - Co o tym wszystkim myślicie, liczę na dobre rady! Jeżeli ktoś jest zainteresowany głębszą współpracą to zapraszam na PRIV.
Pozdrawiam.
Mateusz Rogala
Redaktor naczelny Polskiego Serwisu Pożarniczego