|
DZIERŻAWA STACJI LPG |
DZIERŻAWA STACJI LPG
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
WITAM WSZYSTKICH mam nadzieje że ktoś mi pomoże , oto mój pomysł tylko niewiem jak się do tego zabrać - chciałbym założyć stacje lpg mam dobrą lokalizacje na trasie wylotowej z miasta ok 50 tys. mieszkańców teren msiałbym wydzierżawić i tu pierwsze pytanie ile mkw potrzebowałbym pod stacje 2 pytanie gdzie musiałbym się zgłośić abym mógł wydzierżawić całą taką stacje no chyba że kupno takiej kompletnej stacji nie jest zbyt wielkie wtedy niemusiałbym dzierżawić i jeszcze jedno pytanie jakie koszta mniejwięcej wychodziłyby ogółem wiem że mój post jest nieskładny ale mam nadzieję że ktos mi pomoże w otwarciu własnego biznesu (w końcu mam dość robienia na kogoś niech ktoś teraz zarobi coś dla mnie :) ) z góry dziękuje za informacje
WITAM. Niewiem czy to coś pomoże, ale myślę, że warto zwrócić na to uwagę:
1. Żeby otworzyć cokolwiek co związane jest z handlem paliwami potrzebne jest mnóstwo mnóstwo kasy 2. Koncesja 3. Rozumiem, że chodzi tu o małą stacyjkę LPG - pytanie: Tankuje Pan na takich? Bo z tego co się orientuję, to ludzie raczej unikają małych stacji na poczet BP, ORLENA itd.... Więc i ruch może być niewielki 4. Proporcja zwrotu kapitału, który trzeba wyłożyć powoduje że jest to z pewnością utopienie dużych pieniędzy na bardzo długo Wniosek: Moim zdaniem chyba nie warto (sam kiedyś o tym myślałem), chociaż z drugiej strony takie stacje istnieją (pytanie czy dlatego, że zyski duże przynoszą czy dlatego że ludzie chcą odzyskać kapitał, który władowali?). Życzę powodzenia
Witam. Dobre czasy dla małych stacji już minęły. Marża na 1 litrze wynosi ok. 10 - 15 groszy, a w niektórych miejscach w Polsce i tego nie można wyciągnąć. Wielu ludzi z tej branży próbuje uciec lub odsprzedają takie punkty na rzecz "hurtowników". Poza warunkami formalno - prawnymi (koncesja), wymogami budowlanymi - nie można określić minimalnej powierzchni stacji, ale istotne są warunki ppoż. Isttną sprawą jest akcyza, którą należy odprowadzić. Wielu właścicieli radzi sobie w ten sposób, że po prsotu nie reguluje zobowiązań z tego tytułu, ale po czasie służby celne się o to upomną. POdsumowując - na chwilę obecną rację bytu maja LPGki przy stacjach benzynowych - i takie podmioty lepiej sobie radzą.
Pozdrawiam
kolego.
nie jestem pewien czy jakakolwiek firma dzierżawiąca moduły stacji LPG podpisze z Tobą umowę jeśli nie jesteś właścicielem gruntu. Liczy bowiem na sprzedanie konkretnej ilości gazu w jednostce czasu. A jeżeli ktoś wypowie Ci dzierżawę ziemi po 3 miesiącach to wlepią Ci taką karę, że przez 2 następne lata będziesz tyrał żeby stanąć na nogi. Musisz też pamiętać Dzierżawa modułu to także inny problem - podpisujesz umowę na wyłączność dostaw gazu i płacisz za niego takie pieniądze, że o marży 10-15 groszy/ litr możesz zapomnieć. Możesz rozejrzeć się za używanym sprzętem. Świetna, polska pompa HydroVacuum Grudziądz będzie Cię kosztować około 5 tysięcy, za używany zbiornik 4850 (na początek wystarczy Ci jeden) Chemet, Chemar czy inny zapłacisz jakieś 7-8 tysięcy, najdroższy dystrybutor - tutaj z kupowaniem używki jest ostra loteria.. możesz trafić taki, w remont którego za miesiąc będziesz musiał włożyć ładnych kilka tysięcy.. Nowy w granicach 20-25.000 Kupując używany sprzęt MUSISZ pamiętać o Dokumentacji Techniczno-Ruchowej urządzeń oraz tzw. paszportach. Bez tego możesz to wszystko chwilę potem odsprzedać na kilogramy bo żaden UDT nie odbierze Ci takiej stacji. Projekt to około 2000-3000. W kwestii używanego sprzętu zwróć się do doświadczonych instalatorów - oni będą najlepiej wiedzieć gdzie szukać. Jeśli będziesz chciał mogę podsunąć kilka kontaktów do rzetelnych ludzi (zarówno projektantów jak i instalatorów), którzy wiedzą w czym rzecz.. Dodatkowo przygotowanie płyty fundamentowej, dociągnięcie energii, wykonanie rurociągów, zgłoszenie i odbiory UDT (+ewentualny murek) - dodatkowo ok 30.000. pzdr marcin
Czemu piszecie nieprawdę chyba że to w tych źródłach gdzie to wyczytałem były bzdury , ale obecna cena hurtowa gazu lpg to średnio 1,60 na stacji od 2,15 więc na litrze jest więcej niż wy piszecie a akcyzę podobno już hurtownik/producent wlicza w cenę paliwa a płaci ją oczywiście ostatni w łańcuszku czyli kierowca tyle że nie wiem ile to by było dokładnie na 1 litrze i czy stacja musi ją zwracać do urzędu celnego?
Cena 1,60 zl to cena netto, dolicz 22% VAT, co daje nam 1,952 zl, licząc cenę końcową 2,15 zostaje nam około 0,20 zł z tego pamiętaj ze trzeba zapłacić jeszcze VAT i podatek dochodowy
Marża za 1 litr paliwa w tym LPG dla dzierżawcy stacji sieci np orlen lub bp to max 4grosze. Gra nie warta świeczki. najwięcej zysku jest z produktów sklepowych, myjni i innych akcesoriów. pozdrawiam
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|