Witam
Jak w temacie chciałem się dowiedzieć wiecej o aspektach prawnych jak to dokładnie jest.
Opisze sytuację.
NA dzień dzisiejszy prowadzę działalność gospodarczą o charakterze transport krajowy. Mam rozbudowaną flotę transportową i pomyślałem o podnajęciu terenu (w tym przypadku fragmentu gospodarstwa sąsiada który jest złożony w części z budynków mieszkalny - łąki i pastwisk - działki rolnej) znajduję się pod jednym numer w planie gminnym. Działka w planowanym zagospodarowaniu terenu według uchwały z 2004 roku jest przeznaczona pod budownictwo mieszkaniowe. Na tym fragmencie który jest terenem rolnym chciałem ogrodzić lekko utwardzić po przez zebranie kumusu i nasypanie żwiru lub tłucznia postawieniu kilku kontenerów mobilnych. Teren ten przeznaczył bym w części pod rozbiórkę samochodów na na elementy do odsprzedaży (oczywiście temat techniczny pomijam bo to mam ustalone) ponieważ też mam to w planie.
I teraz moje pytania:
Czy jako firma (działalność gospodarcza nie związana z uprawą rolną) może podnająć grunty rolne przeznaczone pod zabudowę?
Dowiedziałem się w gminie, że jeśli będzie to wydzierżawione działalności gospodarczej to wzrośnie podatek od gruntu ale to nie jest problem ponieważ stawka 0,74 gr od 1m2. Wiec wnioskuję, że mogę podnająć teren.
Jakie posiadam ograniczenia prawne w stosunku do gruntu rolnego czy mam możliwość utwardzania gruntu itp. (zaznaczam, że na tym terenie nie będzie żadnych budowanych obiektów jedynie wiata namiot lub jakaś lekka konstrukcja).
Jak zabrać się do dokumentacji takiego przejmowania gruntu?