Witam Wszystkich!
To moj pierszwy post i od razu mam pytania do znawcow tematu :smile:
Najpierw naswietle sytuacje w jakiej zostalem postawiony.
Od 20 lat kieruje zakładem produkcyjnym ktory obecnie jest dzierzawiony przez jedna ze społek. Społka ta posiada jeszcze na wlasnosc 2 podobne zakłady produkcyjne. W kwietniu dostalem od prezesa spolki wiadomosc ze zaklad ktorym kieruje zostanie zamkniety w polowie czerwca. Cala zaloga lacznie ze mna dostala juz 3 miesieczne wypowiedzenia. Jednoczesnie zaproponowano mi dzierzawe tego zakladu i prowadzenie produkcji na wlasna reke. Warunek to przejecie ustalonych pracownikow na podstawie art 23 KP. Wiadomo ze spolka nie chce wyplacac odpraw. Na ta chwile zatrudnionych jest w zakladzie 18 pracownikow lacznie ze mna. Gdy zdecyduje sie na dzierzawe, musze zalozyc dzialalnosc gospodarcza i zabrac tylu ludzi ilu mi jest niezbednych( spolka naciska zeby byla to chociaz polowa). I tu rodza sie pytania, mianowicie :
-czy zakladajac DG po raz pierwszy (mam 51 lat) ale bedzie to dzialalnosc o podobnym charakterze jaka wykonywalem na umowe o prace u poprzedniego pracodawcy zalapuje sie na ta obnizona skladke ZUS (260zl):?:
-czy mozna liczyc w tym przypadku otwierajac DG na jakies dofinansowanie na tworzenie miejsc pracy itd :?:
- czy ja ewentualnie w razie niepowodzenia i zamykania DG bede musial wyplacic odprawy zatrudnionym osobom na podstawie art 23 KP( czytalem ze zatrudniajac mniej niz 20 pracownikow odpraw nie trzeba wyplacac) :?:
Jakie czekaja mnie potencjalne niespodzianki o ktorych społka raczej nie chce wspominac a moga wynikac w z takiej sytuacji. Porosze o wszelkie sugestie.
Mam wiele jescze pytan ale musze sobie je gdzies spisywac bo zawsze uciekaja z glowy :-)
Pozdrawiam
Michał