Chciałabym się dowiedzieć czy ktoś z Was wie jak obliczyć efektywność inwestycji na kolejne 12 lat??? POtrzebne do kredytu.
Pozdrawiam M.K
|
Efektywność inwestycji |
Efektywność inwestycji
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Chciałabym się dowiedzieć czy ktoś z Was wie jak obliczyć efektywność inwestycji na kolejne 12 lat??? POtrzebne do kredytu.
Pozdrawiam M.K
Witam,
ktos wie, podaj dane do obliczen. Pozdrawiam Jerry PS: jak chcesz liczyc sama to wpisz w googlach TVM
http://www.fi.com.pl/index.php?id=ffi_kalkulator
Może choć troche pomoge:)) Lub wpisz w gogle "rentowność inwestycji' Pozdrawiam
Trzeba zrobić prognozę przepływów pieniężnych (cash flows) w horyzoncie okresu kredytowania, a następnie zdyskontować strumienie pieniężne. Efektywność mozna badać w dowolnym horyzoncie czasowym, ale na potrzeby kredytu przyjmuje się prawie zawsze okres spłaty kredytu. Wartość bieżąca netto (Net Pesent Value) musi być większa lub równa od zera.
Dyskontowanie to zagadnienie związane z wartością pieniądza w czasie.
Nietrafiony link, a na podstawie tego kalkulatora nie da się prawidłowo ocenić efektywności inwestycji.
Dziękuje Wam za to, że odpisujecie. Kobieta w banku dała mi do wypełnienia takie dwa papiery 1. przepływy środków pieniężnych i 2. gdzie mam podać przychody ogółem koszty ogółem itp. Mam to wszystko wpisać na kolejne 12 lat. I z tego co rozumiem to za pomocą tego mam wyliczyć efektywność tylko jak? Nie mam o tym zbytnio pojęcia POMOCY:) POzdrawiam
Korespondencyjnie nie jest łatwo pomóc, ale spróbuję. Proszę o kontakt mailowy i przesłanie skanów papierów otrzymanych od kobiety z banku. Najlepiej, gdyby były wypełnione.
Może nie trafiony ale się starałam:)
Bez urazy, ale z radami na forum jest tak jak w brydżu: Nie wolno ci wprowadzić w błąd partnera, z którym grasz. A ci, którym coś radzisz na forum są twoimi partnerami. Liczenie efektywności inwestycji nie jest najłatwiejszą sprawą, dlatego jeśli nie znasz tematu, to używaj określeń typu: "Mnie się wydaje, że warto odwiedzic link....", czy "Niech ktoś sprawdzi, czy dobrze znalazłam...". Temat jest mało znany forumowiczom, o czym świadczy fakt, że nikt poza mną nie zauważył, że link nie nadaje się do wykorzystania. Ale keep smiling! Jak znajdę chwilę czasu to opracuję ten temat, a już zacząłem pisać krótkiego e-book'a, w którym będą m.in. metody badania efektywności inwestycji i chyba zdecyduję się na prostą łopatologiczną formę nie tylko przeznaczoną dla forumowiczów, ale również dla wykładowców (chyba niewielu z nich rozumie to co wykłada).
xfreebiz nie bądz taki mądry,napewno nie jesteś nieomylny,bo nawet nie ma takich ludzi na świecie,i nie ucz mnie jak mam pisać to moja sprawa. Pozatym nic sie nie stalo przeprosiłam i jeszcze jesteś ty najmądżejszy na forum!
Bez komentarza! Mariusz Czerwiński
Mam pytanko jakimi stopami dyskontujecie - strumienie pieniężne -dla małych przedsięwzięć w Polsce ?
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|