|
Elektrownia wiatrowa - strona 8 |
Elektrownia wiatrowa
Biznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
tez kiedyś miałem szalone pomysły na temat energi odnawialnej ale po przygodach z wywiadem gospodarczym zrezygnowałem Moim szaleństwem był mnożnik energi ale przszło dwóch panów i powiedziało zebym sobie dał spokój bo .......... no i dałem życze powodzenia
Ludzie zastanowcie sie co wy wogole piszecie. Jakbyscie przeczytali co bylo pisane na poczatku to byscie wiedzieli, ze na te biznes trzbe miec naprawde potezne pieniadze, o ktorych przynajmniej narazie my morzemy tylko pomarzyc.Rafal74 wszystko napisal. I nie wierze w to ze ktos wlozyl 30tys, a reszte dostal z dotaqcji, albo z kredytu, chyba ze sobie sam kupil wiatraczek do roweru. Zeby cos takiego sie oplacalo tu musisz postawic wiatrak,ktory ma 50metrow wysokosci. Owszem z te nizsze tez beda dzialac i przynosic zysk, tylko ze na 20 metrach wieje malutki wiaterek a na 50 czy 120 wieje juz calkiem ladnie, i tylko takie wiatraki oplacasie stawiac. Jak ktos ma kilka mln do wydania to moze sie w to pobawic. I nie piszcie ze za 30 czy 300 tys mozna sobie postawic wiatrak bo to sa bzdury. Zobaczcie sobie jakie sa ceny uzywanych wiatrakow 50 metrowych w holandii,gdzie tego typu przedsiewziecia sa chyba najlepiej rozwiniete, najtanszy znalazlem za 400tys euro. Wiec najpierw sie zastanowcie co piszecie, a dopiero pozniej zadawajcie pytanie. Trzeba mierzyc sily nad zamiary.
Pozdrawiam
Czy ktoś może odp na moje pytanie z wczesniejszej strony? a nie tylko jedni pisza ze trzeb kasy a inni ze mozna tanio a nikt nie odpowiada na konkretnie postawione pytanie/a. bardzo bym prosil o wstrzymanie sie od tego typu wypowiedzi bo do niczego nie prowadza a tym bardziej nic nie wnosza do wątku.
Witam,
w związku z przygotowywaniem projektu farmy wiatrowej na studiach (symulacja) mam pytanie, czy mógłby mnie ktoś nakierować na konkretne firmy, które przeprowadzają badania wiatru? Byłabym bardzo wdzięczna za jakąkolwiek pomoc. Pozdrawiam.
Ile kosztuje wiatrak o mocy 1MW i ile mieszkań jest w stanie zasilić? Bardzo proszę o szybką odpowiedź, potrzebna jest mi ta wiedza bardzo...
250 tys euro ( uzywany) do tego koszty transportu i postawienia 60 tys zl Pozdro!
Przepraszam ale chyba ciężko będzie kupić 1000kw w dobrym stanie za 250tyś/eur
1000kw to ok 0,5 mln/eur -1995-1998rok Pozdrawiam!
1000 kW Fuhrländer 2000/2001r 585 000/eur
1000 kW Bonus 2000r 655 000/eur 1250 kW De Wind 2002r 735 000/eur 1500 kW NEG Micon 2004r 1 340 000/eur Najlepiej zwracać uwagę na producenta!
Bożę ludzie możecie odpowiedzieć na pytanie, jakie pozwolenia trzeba uzyskać, żeby rozpocząć inwestycje.... Gadacie same pierdoły o niczym. Wydaje się wam, że wszystkie rozumy pozjadaliście a nie potraficie odpowiedzieć na pytanie.... Bezsensowne pisanie to na Bashu.... Odpowiedzcie po prostu na pytanie.... JAKIE POZWOLENIE SĄ POTRZEBNE I DO KOGO IŚĆ, ŻEBY TAKIE UZYSKAĆ?? dzieki
no jak jakie pozwolenia ...po pierwsze to pozwolenie budowlane na obiekty powyzej chyba 9 metrow w urzedzie gminy ?.hmm...ekolodzy tez sie przyczepia bo im wszedzie ptaki lataja....i ostatnie najwazniejsze to zaklad energetyczny jesli zamierza sie sprzedawac do sieci krajowej. ale to tak w skrocie pisze i z wlasnych przemyslen.
Na wybór lokalizacji elektrowni lub farmy wiatrowej mają (poza warunkami wiatrowymi) wpływ różne instytucje państwowe takie jak:
• Ministerstwo Ochrony Środowiska, Zasobów Naturalnych i Leśnictwa, Główny inspektorat Sanitarny – jako inwestycja szkodliwa dla środowiska i zdrowia ludzi (przy duże ilości elektrowni w farmie), • Wojewoda i Terenowy Inspektorat Sanitarny – inwestycja mogąca pogorszyć stan środowiska, • Ministerstwo Zdrowia i Opieki Społecznej – w przypadku lokalizacji w miejscowościach uzdrowiskowych, • Wojewódzki Konserwator Zabytków – przy terenach objętych ochroną konserwatorską, • Dyrektor Okręgowych Dróg Publicznych – ze względu na minimalną odległość od szlaków komunikacyjnych, • Ministerstwo Obrony Narodowej (w tym służba ruchu lotniczego), • Ministerstwo Transportu i Gospodarki Wodnej w tym Główny Inspektorat Lotnictwa Cywilnego, • Ministerstwo Łączności. itd itp. Pisze na ten temat prace, i wszystko o co sie pytacie jest w internecie. Pamietajcie tylko ze przez google macie dostep do 30% informacji, ktore sa w internecie. A nie ktorym tutaj polecam lekture na ten temat, a dopiero zadawanie pytan. Polecam tez przewodnik dla inwestorów wydany przez PIGEO. A poza tym informacje z prawa energetycznego i IRiESR. A jesli moge prosic o pomoc to prosze o kontakt ze mna osoby, ktore posiadaja projekty powyzej 50 MW czekajace na inwestora, pracuje dla firmy zza wody, ktora tak jak chyba wszyscy teraz w Polsce szuka projektow pod klucz w energetyce wiatrowej. Szczegolowe informacje na priva. Pozdrawiam
Mam ogromna prosbe. W zwiazku z tym projektem zaliczeniowym na uczelni ekonomicznej, czy moglby ktos udostepnic mi sam spis tresci biznes planu utworzenia farmy wiatrowej? Blagammm. Pzdr.
Poszukuję dobrej lokalizacji pod turbinę 1,5 MW. Kupię lub wydzierżawię.
Pozdrawiam
Do: stopik123
Masz farmę wiatrową? Jeżeli nie to co ty możesz o tym wiedzieć?
Hmmm... Potężne pieniądze....
Sprawdź również podobne tematy:
- B.P Elektrownia wiatrowa
- Elektrownia wiatrowa - Przydomowa elektrownia wiatrowa! - Elektrownia wiatrowa co jak gdzie i dlaczego? - Elektrownia wiatrowa, prądnica, zgazowarka, biomasa, silnik - Turbina wiatrowa - Projekt 0.8 - 2MW na farme wiatrową - Poszukuje inwestora. Energia wiatrowa. - Poszukujemy gruntów pod elektrownie wiatrową Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|