|
Elektrownia wiatrowa - strona 9 |
Elektrownia wiatrowa
Biznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Widzę że nie masz o tym pojęcia!
Pieknie ;) a pomyslal ktos z was o tym ze budowa takiej elektrowni moze spelznac na niczym, zalozmy ze natezenie wiatru bedzie zbyt niskie,,, badanie grontu pod tym wzgledem trwa min. rok albo pierwsza stacja transformatorowa do odbioru pradu bedzie w odleglosci nawet 1km od miejsca postawionego wiatraka,, coz koszt wiatraka ko.1ml teraz kolejny milion na polaczenie wiatraka ze stacja, Albo "skrzydlo" wiatraka ok. 40m dlugosci,, coz nie wszedzie damy rade go przetransportowac
Poleca.. Master wind firma zajmuje sie wszystkim od a do z w tej dziedzinie dziedzinie i dziala na terenie PL, oczyuwiscie poczatkowe koszty troszke podskocza ale zaoszczedzic mozna wiele w kolejnych etapach, wiele bylo przypadkow ze inwestycje przerywano w polowie z powodu niedopatzrenia, Moim zdaniem poprostu kontakt sie z nimi maja tereny przygotowane juz pod inwestycje,, ile oszczednosci zcasu i wiesz ze wszystko smignie zgodnie z plane Pozdrawiam
Mówi pan że 40m kabla kosztuje 1mln zł//
Ach to przyziemne myslenie kupie wiatrak i postawie.. niestety to nie tak latwo, gdyby tak bylo nie jeden czlowiek dysponujacy wolna gotowka postawil by takich kilka u siebie na podworku,,,
fakt jesli mowa o kilku metrach samego kabla nie ma problemu kazdy moze kupic,, ale nie tak latwo pociagnac sobie kabel przez polowe czyjegos pola do najblizszej stacji odbierajacej prad,, a co jesli okaze sie ze ta stacja nie jest w stanie przejac takiej ilosci energii? klapa, polska niestety nie jest taka aglomeracja zeby wszystko bylo robione na przyszlosc, tanim kosztem aby tylko spelnialo biezace wymogi
Najpierw się sprawdza możliwości przyłączeniowe pod wybraną turbinę, a co do kabla to ok 10-13tyś/zł za 100m !
Witam.
Jestem nowy na tym forum, ale obserwuję ten temat dość długo. Pracuję na wiertnicy do badania gruntów ( miedzy innymi pod EW ) - Ferma pod Kamieniem Pomorskim. Interesuje mnie jednak inna sprawa, która na tym forum nie była poruszana (chyba że coś ominąłem), a mianowicie; jaki jest roczny, miesieczny koszt utrzymania małego wiatraka np. 100 kW. Mam na myśli konserwacje, okresowe przeglądy, remonty dorażne i kapitalne. Gdyby ktoś miał takie informacje, albo wie gdzie je znależć. to bardzo proszę o podpowiedz. Pozdrawiam.
Czyli jak sie nie ma miliona w gotówce to nie ma o czym gadać? Niebawem dostanę kapitał 0k 200 tyś zł. i chciałem zainwestować w elektrownię wiatrową. Myślałem, że to wystarczy na początek (dotacje z UE, kredyty) ale po przeczytaniu wszystkich Waszych odpowiedzi mam wątpliwości...I pytanie- ile średnio trwa czas od początku inwestycji do uruchomienia wiatraka...? Proszę o odpowiedź
ile trzeba zapłacić za dzierzewę 1m gruntu pod budowę wiatraka 800kw w kuj pom.
prosze o kontakt z panem dudimem podaje gg 950042 dziekuje czekam na kontakt
witam jestem zainteresowany postawieniem jednego lub 2 wiatraków o mocy 250 kw chciałbym sie dowiedziec gdzie musze postawic pierwsze kroki by zrealizowac sw interes posiadam grunty własne ok 1.5 ha w okolicy znajduja sie juz kilka wiatraków ile mniej wiecej potrzebował pieniedzy i tak naprawde prosze o rzetelne informacje na prawde zalezy mi natym i che zaczac z tym działac dzieki
Hmm.............Ciekawy temat
Witam. Posiadam 1.5ha gruntu koło Suchej Beskidzkiej na zboczu górskim. Jest to teren budowlany, wokół którego nie znajdują się żadne rozpoczęte inwestycje. Chcę wydzierżawić go pod budowę elektrowni wiatrowych. Z moich obserwacji wynika, że usytuowanie terenu byłoby korzystne pod taką inwestycję. Czekam na kontakt. Mój telefon: 696131375.
Witam,
zacząłem sie interesować trochę tematem energii pozyskiwanej z elektrowni wiatrowych. Gdzie się Pan dowiedzial na temat średniej ceny sprzedaży 1 kW. Chodzi mi o akutlne ceny. Czy orientuje się Pan jakie są dodaktowe koszty (czego one mogą dotyczyć) jeśli chodzi o otrzymywanie energii elektrycznej z elektrowni wiatrowej, gdzie ewentualnie moge znalezc konkretne informacje
Rozumiem ze nie ma średniej ceny ale mysle ze da sie ustalic przedziały kosztów w zależności od wielkości (wysokości), od mocy, od rodzaju turbiny itp.
Sprawdź również podobne tematy:
- B.P Elektrownia wiatrowa
- Elektrownia wiatrowa - Przydomowa elektrownia wiatrowa! - Elektrownia wiatrowa co jak gdzie i dlaczego? - Elektrownia wiatrowa, prądnica, zgazowarka, biomasa, silnik - Turbina wiatrowa - Projekt 0.8 - 2MW na farme wiatrową - Poszukuje inwestora. Energia wiatrowa. - Poszukujemy gruntów pod elektrownie wiatrową Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|