|
Elektrownia wiatrowa - strona 7 |
Elektrownia wiatrowa
Biznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
WITAM Jak ktoś by się zdecydował to swego czasu miałem namiar na zupełnie nowe wiatraki, w cenach ponoć niższych nawet do 30%. Jak coś to zapraszam na privata.
kiedys sie tym interesowalem poniewaz myslalem nad przyszlosciowym biznesem koszty pomine bo tu te opisywane mnie rozsmieszaja, w polsce jest firma ktora bada wiatry i radzilbym od nich zaczac swe marzenia oni wiedza gdzie i z jakim nasileniem wiatr wieje badania trwaja naprawde dlugo a dane sa bardziej strzezone niz technologia formuly 1 jak chcecie miec wiatraki przynoszace zyski musicie miec wiatr i warunki pogodowe sprzyjajace jak juz takie dane posiadziecie to wtedy zacznijcie sie martwic o pozwolenia itd i KASE
Jeśli chodzi o elektrownie wiatrowe to jestem bardzo zainteresowany tym działem!
Obecnie poszukuje Wykonawcy posiadającego własny sprzęt i materiał do budowy dwóch wiatraków (oczywiście używanych) HSW 250 kW, linii kablowej SN 15 kV wraz z kontenerową stacją transformatorową 0,4/15 kV i liniami kablowymi nn 0,4 kV. Wszystkie materiały i urządzenia użyte do wykonania zamówienia muszą być zakupione i dostarczone przez Wykonawcę. Jeśli ktoś jest zainteresowany bądź zna firmę zajmującą się niniejszymi zamówieniami proszę o wypowiedz, podanie namiarów adresowych. Za pomoc w znalezieniu Wykonawcy z góry dziękuję !! Więcej informacji pod nr telefonu 0601-495-163 lub po godzinie 18:00 tel. 034-320-23-39.
Witam jestem zainteresowany ceną jaką można dostać za 1 kWh. Szukam w internecie i niestety nie moge znalezc (jak znajduje to na starych zasadach) bylbym wdzieczny za jakis interesujący link
musze odpowiedziec sobie niestety sam ( moze sie komus przyda) a wiec na cene 1kWh składa sie:
- średnia cena sprzedaży energii elektrycznej na rynku konkurencyjnym z poprzedniego roku czyli aktualnie z 2006 roku a osiągnęła poziom 119,70 zł/MWh = 0,12 zł/kWh (ustala to Urząd Regulacji Energetyki) -cena sprzedaży Praw Majątkowych dla Energii z OZE ktore kształtuja sie na Towarowej Gełdzie Energi a kształtuja sie aktualnie na poziomie 240 zł/MWh = 0,24 zł/kW SUMA: 0,36 zł/kWh wysłałbym linki do stronek gdzie mozna sprawdzic aktualne ceny ale niestety nie moge umiszczac linków :(
czy ktos sie orientuje czy i gdzie sa robione pomiaru wiatru dla danej okolicy? czy trzeba kupic wlasna 'pogodynke' i prowadzic samemu pomiary?
niby dziwne pytanie ale jesli chodzi o elektrownie wodne to w wiekszosci rzek przeplywy sa dokumentowane, zastanawiam sie jak to jest z wiatrem..
Witam!
Poszukuję informacji dotyczącej fundamentów pod siłownię wiatrową 1MW. Kto wykonuje oraz jakie są orientacyjne koszty dokumentacji.
Z tego co wiem to rozwój energetyki wiatrowej i innej ekologicznej będzie sie rozwijac i będzie dochodowy bo oszołomy w Unii myśla że w ten sposób uratują klimat i wogóle dlatego tak potężne pieniądze na to idą
Tereny na których nie można postawić najkorzystniej wiatrak najczęściej nie są własnością zainteresowanego, najczęściej ma je rolnik. I chyba najlepszym wyjściem jest wydzierżawić teren od rolnika. I w tym mogę pomóc... mimo młodego wieku (tylko 22 lata) idealnie komunikuje się z rolnikami i rozumiem ich obawy i wogóle... jak ktoś zainteresowany to kontakt do mnie w pofilu
Od jakiegoś czasu interesuje się możliwością uruchomienia turbiny wiatrowej. Z wiedzy jaką udało mi się do tej pory zdobyć, wynika że uruchomienie turbiny nie jest rzeczą prostą. Jeśli chodzi o nowe turbiny to biznes dla ludzi posiadających znaczny kapitał własny, ja jako że takiego nie mam rozważam zakup używanej turbiny. O dopłaty i finansowanie tego przedsięwzięcia mogą starć się osoby kupujące nowe turbiny, choć to też sprawa trudna bo od 2008 roku FOŚ wycofał się z finansowania tego typu projektów, a województwa dysponujące pulą pieniędzy z EFS na lata 2006-2012 też nie przewidują finansowania tego typu inwestycji, ponadto jeśli nawet uda się komuś nie wiadomo skąd pozyskać dotację musi on mieć udokumentowany pomiar wiatru na terenie przyszłej inwestycji co kosztuje mi. 50tys.
Na terenie polski istnieją firmy które sprowadzają i sprzedają używane elektrownie wiatrowe, tylko że ja że względu na mały kapitał szukam maksymalnego ograniczenia kosztów, dlatego wpadłem na pomysł by samemu sprowadzić używany sprzęt np. z Danii, za pieniądze które musiał bym za sprowadzenie wiatraka jakiejś firmie pokryję koszty związane z jego instalacją, jeśli ktoś zna jakieś strony internetowe zagranicznych firm lub ferm wiatrowych sprzedających swoje stare turbiny proszę o informacje
Badania wiatrowe są zrobione dla całego kraju (określenie klas wietrzności). Przy inwestycji warto jednak zrobić na miejscu badania szczegółowe. Postawić słupy do badań na rok, zrobić analizę. Pozwala to wyznaczyć optymalną moc agregatów, wysokość wiatraka itd.
Cholera szanowni państwo wiecie może jak maksymalnie zminimalizować te koszta jakis facet wczesniej na tym forum wypowiadał się że otworzył elektrownie z wkładem własnym wynoszącym 30tys. a reszte uzyskał z dotacji ewentualnie kredytów; taki wkład by mi odpowiadał lub ciut nieco większy a więc mamy badania wynoszące 50tys. do mkurleto podaj gdzie można sprawdzic te klasy wietrzności na obszarze kraju;do krzysiek001 a kontaktowałes się ostatnio z arką we wrocławiu jak to u nich sprawa teraz wygląda z zakupem używanej 150tki w jakich cenach chodzi np. taki bonus bo byłem ostatnio na ich stronie ale chyba jej nie aktualizuja.pzdr
Mam jeszcze jedno pytanie :) mam 3 lokalizacje pod inwestycje jedna z nich jest do "Ożenienia" :) 500 m od RPG czy jak to się nazywa w zakładzie energetycznym, doskonała wietrzność - klasa szorstkości 2/3 , teren nie zamieszkały, działki przy drodze asfaltowej. Ile można za taką lokalizację wyciągnąć kasy?
Czy ktoś na forum wie jaka instytucja finansowa udziela leasingu na turbiny wiatrowe?
Witam,
Z tego co tu tak czytam to nikt konkretnie nie pisze jakie pozwolenia/warunki spełniać trzeba i czy trudno je dostac? Tylko wszyscy sie skupiają na dochodach. Ja chciałem spytać sie oczywiście Tych którzy posiadają elektrownie wiatrowe, a nie teoretyków jakie pozwolenia trzeb uzyskać przed budową elektrowni? Bo słyszałem ze największa trudnościa jest dostać pozwolenie na sprzedaż prądu? Z tego co się orientuje to potrzeba: - sprawdzić warunki wiatrowe, dzwoniłem i powiedziano mi ze to trwa 1rok i kosztuje okolo 50tyś zł (firma z Rzeszowa) - pozwolenie na budowę - pozwolenie/koncesje na sprzedaż energii Co jeszcze potrzeba i ile mniej wiecej kosztuje i ile sie czeka? Bo chyba powinno zacząć sie do tego a nie nie mając zgody władz i innych instytucji na takie coś liczyc już zysk nie majać nic fizycznie. Prosze o jakieś informacje lub kontakt do kogoś bym mogł pogadać. I jeszcze jedno pytanie, bo w mojej okolicy jest gosc co ma wiatrak, i jest polotka ze zaklad energetyczny dal mu limit odprowadzenia energii i przez to wiatrak tylko chodzi pare dni w miesiacu a tak to nie kreci sie. Czy jest to możliwe, ze energetyka może zrobić coś takiego? czy ludzie tylko glupoty gadają? Ale skoro glupoty to dlaczego wiatrak nie chodzi caly czas ? Moze mi ktoś sprobpwać wyjasnic tą sytuacje?
Sprawdź również podobne tematy:
- B.P Elektrownia wiatrowa
- Elektrownia wiatrowa - Przydomowa elektrownia wiatrowa! - Elektrownia wiatrowa co jak gdzie i dlaczego? - Elektrownia wiatrowa, prądnica, zgazowarka, biomasa, silnik - Turbina wiatrowa - Projekt 0.8 - 2MW na farme wiatrową - Poszukuje inwestora. Energia wiatrowa. - Poszukujemy gruntów pod elektrownie wiatrową Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|