|
Elektrownia wiatrowa |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
czy ktoś się może orientuje ile może kosztować postawienie i założenie małej elektrowni wiatrowej? na początek powiedzmy 3-4 wiatraki, a później można by regularnie dostawiać po jednym lub dwóch? Co o tym sądzicie?
Ty senior nie pisz z błędami lepiej..
Elektrownie wiatrowe najlepiej stawiać na morzu. Koszt wiatraka jest wysoki. Wszystko masz w necie. Postawienie wiatraka musi poprzedzić badanie wiatru na danym terenie. Potrzebne są stałe wiatry a nie gwałtowne.
Doskonały pomysł :-))
Koszt jednego wiatraka, który dałby dochód to już nawet poniżej 100 000 Euro. Myslę, że jak masz ze 200 tys euro i kilka hektarów ziemii to możesz śmiało ruszać z biznesem. Na resztę weźmiesz kredyt :-)) Przykładowe ceny: wiatrak 160 kW z transportem i montażem - 390 tys + VAT Wiatrak 2 MW i 120 m wysokości ze skrzydłami- milion dolarów Wiatrak dwa megawaty ze wszystkim - 8 mln zł. Wiatrak 118m wysokości - 6 mln zł. Cytat "W nadmorskiej gminie Karnice, ma powstać 30 siłowni wiatrowych o sumarycznej mocy 60 MW. Według szacunków koszt inwestycji ma wynieść około 55 milionów euro" Mam nadzieję, że Cię to nie zniechęciło ;-) Inwestorzy mówią, że nakład zwraca się w 6-8 lat, czyli całkiem przyzwoicie. Pamiętaj, Google Twoim przyjacielem. Wpisz "koszt wiatraka prąd" Ja tak zrobiłem i stąd te dane. Pomogę, idź na: http://www.elektrownie-wiatrowe.org.pl Aaaa, byłbym zapomniał. Gminie płaci się za możliwość postawienia wiatraka średnio 2% rocznie jego wartości. Ale to już drobiazg.
Witam
Moglbym sprowadzic takie wiatraki po promocyjnych cenach. Jesli ktos jest zainteresowany prosze o wiadomosci na priv.
i jak szarpłeś coś senior?? :mrgreen: :mrgreen:
z tymi hektarami ziemi to niebyłby taki problem:)
ale te setki tysięcy za wiatraki hmm:) ale niestety nie zniechęciłęm się, poza tym nie jest to mój jedyny pomysł na robienie pieniędzy hektary są, trzebaby tylko znaleźć ludzi/firmy z kasą i chcętne wrzucić ją w coś takiego, a inwestycje w źródła energi odnawialnej to przyszłość
Witam!!!
Mam znajomego polaka ,ktory jest wlascicielem firmy na terenie niemiec, ktora zajmuje sie wykupywaniem ziemi i stawianiem takich wiatrakow w polsce... Koszt takiego jednego wiatraka to 1 milion euro,zwraca sie ta inwestycja po 20 latach. W Niemczech z tego tytulu sa olbrzybie dofinansowania i to sie naprawdw oiplaca. Moj znajomy ma na terenie niemiec okolo 80 - ciu takich wiatrakow, a w polsce okolo 15...!!
1milon eoro to co to za wiatrak jest, jakiej mocy ?? Przeciez takie o mocy ok 100-150kW uzywane to ok. 150tys zl Tu masz 250kW za 230tys (nie wiem skad te ceny miliona euro - chyba ze jakies elektrownie o mocach powyzej 1MW) http://allegro.pl/item138543158_elektrownia_wiatrowa_hsw_250kw_kompletna_trafo_.html
trochę sie pytałem i na taką elektrownię można ubiegać się o specjalne dofinansowania z uni europejskiej, a także od polskiego r\ządu, jak również od różnego rodzaju fundacji, np polsko-amerykańskiej fundacji na rzecz rozwoju i innwowacji(mogłem poręcić nazwę).
Kolego Lcf,
Zadajesz pytanie, skąd te ogromne ceny za wiatraki i podajesz sam przykład 250kW za 230 tys. zł, który ma 11 lat. Dolicz jeszcze montaż (pewnie ze 40-50 tys.), odbiory techniczne, itp. Jak myślisz, proprzedniemu właścicielowi się znudziła taka zabawka, czy może remonty zaczynają pożerać zyski z prądu? Skoro jest po przeglądzie i konserwacji, to dlaczego jest sprzedawany?Jaka jest trwałość nowego wiatraka do remontu generalnego? Poza tym pamiętaj, że z wiatraka 250kW prądu nikt od Ciebie nie kupi, bo jesteś za małym producentem. Może iść na własne potrzeby tylko. Poza tym dofinansowanie na używany sprzęt może być wątpliwe.
bądźmy realistami, postawienie kilku taki wiatraków to są miliony zł i myślę, że ktoś kto ma te pieniądze nie będzie bawił się w wypisywanie bzdur na jakimś forum albo liczył na dofinansowanie od poaństwa, bo koszty utrzymania są też napewno ogromne, dozory techniczne, okresowe przeglądy, konserwacje, kupa różnistych pozwoleń. Te wiatraki z allegro to są takie mini do użytku raczej przydomowego lub dla fabryk które chcą zaoszczędzić na energii a nie do produkcji energii na sprzedaż. Radziłbym jechać do Szwecji i zobaczyć jak tam to wygląda.
ja słyszałem że takie inwestycje zwracająsie po 12 latach ostatnio to mówili w biznes wydarzeniach ale kosz tego jest ogromny takich wiatraków to jednak troche trzeba postawić żeby zaopatrzyć miasto w prąd . Wydaje mi się że jak by to tak fajnie wyglądało to już by to ktoś robil bo nie brakuje ludzi w polsce którzy mają mało kasy.
Sprzedaje bo moze chce kupic wiekszy. A co do awarii to chyba jedyna glowna rzecz ktora sie tam psuje to lozysko na ktorym zamontowane sa lopatki wiatraka. A do odkupowania energii to min moc to 50kW, wiem co pisze bo moj sasiad ma 2 wiatraki po 70kW i sprzedaje energie.
Taaaa...
Człowieku, w takim wiatraku jest mnóstwo ruchomych części, poddawanych dużym i nieregularnym obciążeniom - skoro by się nic nie psuło, to po co dozór techniczny, po co odbiory elektryczne, przeglądy, itp. Sąsiad oddaje za półdarmo nadwyżki - zapytaj, po ile sprzedaje kilowat. Elektrownie mają obowiązek aktualnie 2,5% energi uzyskiwać ze źródeł odnawialnych i robią to kosztem ludzi, którzy mają wiatraki i inne generatory na swój użytek, a ponieważ nie mogą prądu magazynować, oddają za grosze nadwyżki do elektrowni. Za półdarmo sprzedasz wszystko, ale nie zarobisz na dozory i farbę do malowania wiatraka. Do "seniora" Moim zdaniem większość "dużych" pomysłów na tym forum ociera się o szaleństwo w stylu, "Ja mam pomysł, a Ty mi daj milion :-))" Pomysł bez podstawowej wiedzy o temacie, bez doświadczenia w podobnym biznesie, bez liczenia kosztów, bez biznesplanu, bez pieniędzy na wkład. Senior, zejdź na ziemię i zacznij myśleć o czymś, co się da zrealizować powiedzmy za kwotę 50 tys. To Ci może dać start do czegoś większego. Jak będziesz od razu mierzył tak wysoko (miliony), to do końca życia będziesz jechał na etacie, snując mżonki o własnym biznesie. To rada człowieka, który sam jest na levelu 2/10 jeśli chodzi o biznes, a pracuje na własny rachunek już paręnaście lat. Pozdrawiam.
|
|